понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Борси / 2016 – рекордна година за индексните фондове

2016 – рекордна година за индексните фондове

Има тенденции, които приключват и такива, които продължават в продължение на години. Може би, втората възможност е в много по-голяма степен в сила за индексните фондове. Те продължиха да набират популярност и през изминалата година, като към тях бяха насочени рекордни по размер инвеститорски средства.

Най-зле представящите се щатски акции през 2016-та година

Инвеститорите насочиха 375 милиарда долара към индексните фондове през 2016-та, според данни на управляващото дружество BlackRock Inc.

etf

Това е по-голям обем от рекордния обем от 348 милиарда долара, през 2015-та година. Най-голям дял от средствата привличани от този род фондове е регистриран в САЩ – цели 286 милиарда долара. Не случайно, САЩ е най-големия и развит пазар на индексни фондове в света.

Индексни фондове, предлагат вече почти всички водещи институции, като BlackRock, Vanguard и Schwab. Конкуренцията между тях, направи така, че и трите да намалят разходната норма на своите фондове за инвеститорите.

Ниските разходи за инвеститорите, свързани с индексните фондове, до голяма степен стоят в основата на широката им популярност. Таксите при някои индексни фондове, достигат до 3 долара за всеки 10 000 долара под управление.

В резултат, на непресъхващия приток на средства към индексните фондове, те вече имат активи под управление в размер на над 3 трилиона долара, до голяма степен „откраднати“ от традиционните взаимни и хеджфондове.

Активните фондове в САЩ например, регистрираха отлив на капитал в размер на 288 милиарда долара през изминалата година, което е най-голямото в историята.

В допълнение голяма част от индексните фондове, инвестират в компании с ниска бета, или в широко диверсифицирани индекси, което им помага да бият пазара, или да са поне с неговата доходност, нещо което е трудно за над половината от активните фондове.

„Фактът, че станахме свидетели на нови рекордни по размер средства, насочвани към индексните фондове, при това при толкова лош старт на годината, сочи непресъхващия интерес към този род инвестиционни схеми“, коментира Дейвид Пърлман, анализатор в USB.

Най-много средства, в размер на около 1.3 трилиона долара, са насочили инвеститорите към индексните фондове на BlackRock.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *