четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Борси / Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от милиардера Джон Фредриксън.

Вчера акциите на компанията загубиха над 50% от стойността си, след като от там предупредиха за сериозни загуби, свързани с преструктурирането на огромния си дълг. А това преструктуриране, бе удължено за пореден път.

Компанията регистрира най-ниската си стойност от листването си през 2005-та година, като дневния оборот превиши с над 400% среднодневния търгуват обем. Или казано по друг начин, компанията е на крачка от фалита, поне според инвеститорите.

А това е сериозна новина… Всъщност дрилинг компаниите, са сред най-засегнатите сектори, следствие на ниската цена на петрола, задържала се на международните пазари, през последните няколко години.

Големите дългове на тези компании, следствие на изключителната експанзия на бизнеса им, при високите цени на петрола, могат да доведат до „верижна реакция“ на облигационните пазари.

петрол

Един фалит на голяма компания в сектора, на практика ще направи издадените дългове от тези компании почти без никаква стойност, според инвеститорите и това може да е клечката кибрит, в „бурето с барут“ на рекордните задължения на сектора.

Ситуацията за дрилинг компаниите, не е особено завидна и предвид на наблюдаваното повишение на лихвите и по-големите изисквания за доходност от страна на инвеститорите в облигации.

В крайна сметка, може да се задейства един процес, подобен на този по времето на ипотечната криза, макар и в доста по-малки размери. И все пак, не е невъзможно да станем свидетели и на фалити в банковия сектор!

Опитът от финансовата криза през 2008-ма година, ни сочи колко бързо нещата могат да излязат от контрол, при едно по-значимо събитие. А дали този път събитието няма да е свързано със задействане на дългова криза, искрата за която да дойде именно от шийстовия сектор?

Провери също

злато

Златото ще поскъпва през 2017 година

Златото ще поскъпне през тази година, въпреки перспективите за нарастване на физическото предлагане на метала, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *