понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Борси / Акциите свършват!

Акциите свършват!

Броят на компаниите, достъпни за публична търговия е най-нисък от 1979-та година насам, според данни на Wilshire Associates. Това съвпада с повишаващи се корпоративни печалби и предоставя на инвеститорите по-малко възможности за генериране на доход и акумилиране на богатство, се казва още в анализа на компанията.

Инвеститорите могат да търгуват 3 659 компании на публичния пазар, през индексния фонд Wilshire 5000 Total Market Index, според данни от август.

Бичият пазар на щатските пазари не е приключил, смята стратег

От достигането на рекорда за търгуване на 7 562 компании на 31 юли 1998 година, се наблюдава постоянно намаляване на посочената бройка. Настоящият брой е наполовина на този от 1998 година.

пари

Понижаващият се брой на първичните публични предлагания до голяма степен е част от проблема, коментират експерти. Броят на първичните публични предлагания достигна исторически рекорд именно през 1998 година.

На фона на 848-те компании, осъществили публично предлагане през 1996 година, едва 292 са били публичните предлагания през 2014-та година, според данни на Dealogic. Въпреки по-малкия брой обаче, през 2014-та са били набрани 96 милиарда долара свеж капитал, на фона на 78.6 милиарда долара през 1996-та.

Много компании предпочитат да останат частни, в период, когато броят на стартъпите с пазарна капитализация от над 1 милиард долара е рекорден.

Някои от големите частни компании като Airbnb и Uber Technologies Inc., с капитализации в размер на десетки милиарди долари, отлагат плановете си да станат публични, за по-добри времена, когато ще са разраснали в по-голяма степен своя бизнес, според пазарни експерти.

Друг тренд, водещ до намаляване на броя на публично търгуваните компании е този на увеличаване на сделките по сливания и поглъщания. До момента компаниите са обявили подобни сделки на стойност 1.1 трилиона долара. Това е третата поредна година, в която обемът на тези сделки преминава психологическата граница от 1 трилион долара.

Много от големите компании бързат да придобиват по-малки конкуренти, в среда на рекордно ниски лихви и преди тяхното повишение, коментира Джей Ритър, професор по финанси в университета във Флорида.

В среда на намаляващ брой на публично търгувани компании, печалбите на компаниите нарастват. Печалбите преди данъци са били в размер на 478 милиарда долара през далечната вече 1995-та година, докато тази сума нараства до 1.3 трилиона долара за годината до края на третото тримесечие на тази година, според данни на The Wall Street Journal. За този период оперативната печалба на компаниите от индекса S&P 500 се е повишила от 6.7% от продажбите до 9.2%.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *