четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Борси / Що е то „мечи пазар“ и как се формира?

Що е то „мечи пазар“ и как се формира?

Пазарът обикновено се доминира от две борсови животни – бикове и мечки. И докато пазарът на биковете се изразява със силен ръст, този на мечките се характеризира с понижение.

Има разбира се и „рейнджови пазар“, като този в който се намираме в момента (през последната една година). Този пазар обаче, в който основните индекси се движат в много тесни граници, не продължава много дълго време и бива следван отново от един от двата тренда – бичи или мечи.

Вижте още: Ето какво съветва най-прецизната система за таймиране на пазара

Много се спори в момента, накъде ще продължат щатските индекси. Широкият S&P 500 е на около три процента под историческия си връх, като последния бе регистриран съвсем скоро.

Все повече стават експертите, които предупреждават, че можем да станем свидетели на силна и рязка обезценка или на „мечи пазар“, при неуспешен пробив на върховете. Очакванията за повишение на лихвите от страна на Фед през следващите месеци са един от основните фактори, които биха подхранили подобен пазар.

„Какво обаче е мечи пазар?“?

bear market

Това е нарицателното на продължителен спад в цените на акциите на фондовата борса. Обикновено можете да прочетете стотици статии как да откриете повишаващи се акции, но са малко тези, обясняващи как да избегнете губещи такива.

Това е защото финансовата общност предпочита да се фокусира на позитивното. Като причина за това може да се каже, че успехът е по-привлекателен за всички от провала.

Вижте още: Това е най-критичният фактор в инвестирането

Повечето инвеститори по природа са оптимисти – предпочитат да четат, че цените се повишават, а не, че падат. В общи линии, мечките развалят купона на всички останали в инвестиционния свят.

Средностатистически ще попадате на тях на всеки 4-6 години, като вероятно няма да сте подготвени за това. Трябва да отбележим, че „партито на мечките“ в момента закъснява в известна степен, предвид на продължаващия вече близо седем и половина години на „бичия цикъл“.

Това което трябва да не правите обаче, е да очаквате камбанката на борсата да бъде бита, за да бъде оповестено началото на „мечи пазар“ или „бичи пазар“, които обикновено се зараждат безмълвно.

Крайната фаза на „бичи пазар“, която предхожда старта на „мечи пазар“ съответно, обикновено е придружена с някои основни сигнали, ето и част от тях:

– Безразборен и екстремен ръст в цените (има съвпадение)

– Широко разпространено вярване, че е „различно този път“ (има съвпадение, като оптимистичните очаквания на експертите са крайно високи)

-Страх да не се изтърве поредната гореща акция (отново има съвпадение)

– Зарязване на традиционните методи за оценка на акциите (отново има съвпадение, ако погледнем към акции като Snap, Amazon и Tesla, който изпревари GM по пазарна капитализация, въпреки, че Tesla е на загуба от над 900 милиона долара, при печалба от над 6 милиарда за GM)

-Високи обеми на търговия и все по-голям брой частни инвеститори (нямасъвпадение)

-Повишаващи се лихвени равнища (тук има съвпадение)

Продължава на следваща страница…

Провери също

злато

Златото ще поскъпва през 2017 година

Златото ще поскъпне през тази година, въпреки перспективите за нарастване на физическото предлагане на метала, …