вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Борси / Японската банка запази краткосрочните лихви и стимули без промяна

Японската банка запази краткосрочните лихви и стимули без промяна

Японската централна банка гласува да продължи с монетарните си стимули без промяна. Действието отговори на широките очаквания на пазара, макар и някои инвеститори да очакваха повишение на обема на стимулите.

Обемът на изкупуваните активи ще продължи с темпове от 80 трилиона йени на година (787 милиарда долара).

Какво ще направи Фед при следващата рецесия?

Банката запази нивото на лихвите по депозитите при отрицателни стойности от 0.1%. Или институциите, държащи депозити при централната банка, ще трябва да плащат за привилегията средствата им да бъдат съхранявани.

Bank-Tresor_32267818

Срещата стана реалност само няколко часа пред дългоочакваното решение на Фед, към което е насочено основно инвеститорското внимание, така че остана отвъд „светлината на прожекторите“.

Доларът поскъпна след решението, като се търгува при нива над 102 йени. Ръстът на щатската валута обаче, бе ограничен, в очакване на това какво ще направи комитета по парична политика в САЩ.

Трябва да отбележим, че почти никой не очаква лихвите в най-голямата световна икономика да бъдат увеличени. В тази насока, едно такова решение, би било сериозна изненада и може да инициира съществено поскъпване на долара.

Реакцията на решението на японската банка, бе поскъпване на индекса Nikkei 225 с 1.9% до нива от 16 807 пункта.

В доклад от 61-страници, японската централна банка описа успеха на монетарните стимули в борбата с дефлацията. От там отчетоха нуждата от повече време, за да се промени психологията на потребителите и те да решат да започнат да харчат повече, както и на бизнеса да инвестира.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *