четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Борси / Бил Грос: Ако искате добра доходност от тук нататък, потърсете я в Космоса

Бил Грос: Ако искате добра доходност от тук нататък, потърсете я в Космоса

Бил Грос не вярва, че бъдещето ще наподобява миналото на фондовите пазари. В последното си изявление, „кралят на облигациите“, както бе известен Грос, докато работеше за PIMCO, прогнозира, че „изключителната“ доходност за облигациите и акциите от последните 40 години, няма да се повтори.

За това си твърдение, Грос се обръща към две прости графики – тази на индекса, следящ облигациите Barclays US Aggregate bond index и тази на широкия индекс S&P 500.

Вижте още: Как да инвестирате като Уорън Бъфет

От началото си през 1976-та година, индексът следящ облигациите е носел на инвеститорите среден годишен доход от 7.47%. „Доста забележителен доход нали?“, пита Грос.

Дори по време на „мечите цикли“, когато доходността на 30-годишните облигации стигна 15% годишен доход, в началото на 80-те години, спадът е бил много мек.

bonds

Според Грос и следовател като Шерлок Холмс, би изпитал сериозни затруднения да открие 12-месечни периоди на отрицателна доходност за инвеститорите в облигации.

Високата доходност на облигациите, в периоди на трайно поевтиняване на държавните облигации, до голяма степен е неутрализирала спада им и дори е водила до положителен доход в периоди като този между 1979 и 1984-та година, коментира Грос.

S&P500

Пътят на акциите не е бил толкова „гладък“, но доходността им е била с 3 процентни пункта над тази на облигациите или при ниво над 10%.

Грос смята, че „подобен 40-годишен период за облигациите и акциите, по-скоро ще може отново да се наблюдава на планетата Марс, отколкото на родната Земя“

С други думи посланието на Грос е, че ако инвеститорите искат добра възвръщаемост в бъдеще, то ще трябва да се обърнат към други планети.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …