неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Борси / Егото – най-големият враг на инвеститорите

Егото – най-големият враг на инвеститорите

Ако инвеститорите имат един всепризнат враг, то това определено е тяхното его, около тази теза се обединиха експерти и трейдъри по време на панела „Как парите да работят за нас“, по време на седмото издание на форума „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

Вижте още: Какво е нужно, за да сте успешен на фондовите пазари?

Егото е това, което може да подведе дори и най-опитния трейдър, смята Красимир Атанасов, инвестиционен консултант. В допълнение Атанасов сподели, че човек се учи от собствените си грешки. „Не вярвайте на това, че ще се учите от грешките на другите. Трейдърите трябва сами да ги преживеят“, сподели Атанасов.

Друга обща инвеститорска грешка е поемането на твърде голям риск, в лицето на прекомерно големи инвестиции.

инвеститорско его

Експерти и трейдъри се обединиха около мнението, че няма значение стилът на търговия. Дали ще сте дейтрейдър или дългосрочен инвеститор, важното е да намерите своето място на пазара. Ако не съумеете да направи това, то сте обречени на неуспех.

Вижте още: 12 мисли на Бъфет, обобщаващи всичко, което трябва да знаете за инвестициите

Хората имат възможност сами да управляват и да увеличават своите спестявания. Съвременните инвестиционни продукти са далеч от ограниченията преди десет или петнадесет години.

Независимо от това дали всеки ще избере да е активен търговец или да търгува с цел допълнителен доход, то той трябва да се занимава само с това, смята Светлин Минев, анализатор и професионален трейдър. Трейдърът коментира още, че 90% от хората работят за пари, като не се замислят, че и парите им могат да работят за тях.

Когато човек управлява средствата си, той трябва да подхожда индивидуално към целите си, степента на риск, който е склонен да поема, както и темперамента си.

Най-трудното за инвеститорите е да спазват финансова дисциплина, което често стои в основата на техния провал.

Експертите препоръчаха на новите инвеститори да стартират с малко. Почти е сигурно, че първите им опити на фондовите пазари ще са неуспешни, затова те трябва да се предпазят от големи капиталови загуби, които да ги „изкарат от пазара“.

По отношение на световните индекси, анализаторите изразиха песимистични очаквания, като според тях световните борсови индекси са надценени, а най-големите опасности в бъдеще могат да дойдат по направление на дълга и развиващите се пазари.

В този ред на мисли, няколко от тях изразиха позитивни очаквания за цената на златото и останалите метали през следващите няколко години.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …