четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Борси / Ето кои президентски избори в САЩ последно предизвикаха шок за пазарите

Ето кои президентски избори в САЩ последно предизвикаха шок за пазарите

Доста години минаха от последните щатски президентски избори, предизвикали шок за фондовите пазари. В среда на доста противоречива кандидатура, на настоящите президентски избори в най-голямата световна икономика, в лицето на Тръмп, много инвеститори се опасяват, че това може да се повтори.

Тръмп поведе на Хилъри, дни преди изборите

Става въпрос за изборите през далечната вече 1948-ма година. Тогава, кандидатът за президент на републиканците, в лицето на Томас Деуей, е водил непрекъснато в социологическите проучвания, седмици преди изборите.

Предвид на факта, че Деуей е бил предпочитаният кандидат за президент от Уолстрийт, щатските индекси са се повишавали в периода преди изборите.

trumaan

Изборът на американците обаче, прави Хари Трумън президент, като демократите поемат контрол и над Сената.

Надпреварата между двамата кандидати е била толкова ожесточена, че изданието Chicago Daily Tribune, по погрешка обявява Деуей за победител, преди да бъдат оповестени официалните резултати.

Следва шок сред инвеститорите, който се отразява и върху нивата на търговия на индексите. Широкият S&P 500 губи 10% през следващите две седмици след изборите.

Все повече стават експертите, които правят паралел между настоящите избори и изборите през 1948-ма година. По подобие на тях, Хилъри Клинтът води в националните проучвания през последните седмици.

Изнасянето на данни от ФБР преди седмица обаче, че разследването върху имейлите пращани от Клинтън е подновено, може сериозно да натежи върху гласоподавателите и да видим обрат по време на изборите.

Дали потенциален президент Тръмп обаче, ще окаже подобно въздействие върху пазара, подобно на това при избирането на Трумън, предстои да видим, ако станем свидетели на изненадваща победа за ексцентричния кандидат.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *