понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Борси / Европейските индекси бият по представяне щатските през следващото полугодие?

Европейските индекси бият по представяне щатските през следващото полугодие?

Инвеститорите изпратиха щатските индекси до нови рекордни стойности, като много от тях теглиха пари от Европа за да купуват американски акции. Според един мениджър обаче, този тренд ще се промени и европейските индекси отново ще заблестят пред щатските.

Такова мнение изразява Суприя Менън, базиран в Лондон стратег, начело на Pictet Asset Management, управляващо дружество, грижещо се за активи на стойност 150 милиарда долара.

Поредното доказателство, че на фондовите пазари нещо е сбъркано

Според Менън, европейският индекс Еuro Stoxx 50 ще бие с представянето си това на широкия щатски индекс S&P 500 през следващите шест месеца.

евра

По-ниската финансова оценка на европейски индекс и потенциалното възстановяване в ръста на печалбите на европейските компании ще са основна причина за тези очаквания.

Дори и след ръст от 6% през последните четири борсови сесии, европейският индекс се търгува с понижение от 10% за тази година, на фона на ръст от 5% за щатския му конкурент.

Менън напомня, че Еuro Stoxx 50, никога не е бил по-евтин, съпоставен с широкия щатски индекс.

„Очакваме представянето на европейския индекс от началото на годината да се промени и той да регистрира по-добри резултати от S&P 500 през следващите шест месеца“, коментира Менън, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

Ако не в депозити, то в какво да държите спестяванията си?

Докато прогнозираните за S&P 500 печалби се повишават от 2009-та година, тенденцията при европейския Euro Stoxx 50 е напълно противоположна през повечето от последните години.

Според Менън обаче, разликата в очакванията за печалбите между щатските и европейските акции ще се свие през следващите няколко години, което до голяма степен ще е в основата на по-доброто представяне на европейските акции през този период.

В допълнение, излизането на Великобритания от ЕС, може да инициира допълнителни стимули от страна на европейските централни банки, както и по-дълъг период на рекордно ниски лихви. Това ще е още един фактор, който ще подкрепя изпреварващото представяне на европейските акции.

Мнението на експерта се различава силно от това на повечето пазарни стратези. През април анализаторите промениха очакванията си за ръст на Еuro Stoxx 50 през тази година и преминаха към очаквания на понижение.

Според Менън финансовите институции в Европа ще започнат да се възстановяват, ако ЕЦБ предложи някакви мерки за рекапитализация. Европейските банки са с привлекателна стойност, смята експертът.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …