неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Борси / Грийнспан очаква лихвите по държавните ценни книжа да се повишат до 5%

Грийнспан очаква лихвите по държавните ценни книжа да се повишат до 5%

Алън Грийнспан, бивш ръководител на Фед, все още е влиятелен в инвестиционните среди и изказванията му се следят от близо. А той има лоша новина за инвеститорите в облигации. Дългосрочните лихви ще се повишат и ще отведат лихвите по държавните облигации към нива, в рамките на 4-5%, прогнозира Грийнспан.

А. Грийнспан: Brexit-а идва в най-лошия момент, който съм виждал в кариерата ми

„Ако има цикли на инфлация, които в момента се формират, ще станем свидетели на бързо отдалечаване от настоящите рекордно ниски лихви по 10-годишните облигации, например. Смятам, че нива от 3, 4 и дори пет процента, са напълно реалистични. Това поне е нормата им в исторически план“, коментира Грийнспан, пред финансовото издание Bloomberg.

В момента целта на Фед по отношение на основните лихви е 0.25-0.5%, а лихвите по 10-годишните облигации се запазват под 2%. Грийнспан, за пореден път потвърди позицията си, която вече не веднъж е заявявал – че настоящите лихвени нива са нетипично ниски.

Alan-Greenspan

Инфлационен натиск е напълно възможно да се появи, според експерта и да сложи край на многогодишния „бичи цикъл“ при облигациите.

„В момента се насочваме към ранен стадии на ускоряване на инфлацията и това може да е нещото, което да сложи край на поскъпването на облигациите“, допълва още бившият топ-банкер.

Продължилото близо три десетилетия повишение в нивата на облигациите, отведе лихвите по 10-годишните облигации до рекорден минимум от 1.32% през юли.

И макар те да се отдалечиха от тази стойност, като цяло облигациите все още са донесли на инвеститорите доход в размер на 4.2% през тази година, според данни на Barclays.

Пред инвеститорите в облигации обаче, предстоят трудности, основната от които, би била връщане към нормалните им исторически нива.

„Би било проблем, ако видим повишение на лихвите по облигациите от настоящите им нива, до примерно – 4 или 5%. Това няма да протече без проблеми“, прогнозира още Грийнспан.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *