четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Борси / GS: Акциите са скъпи

GS: Акциите са скъпи

Главният анализатор на щатските фондовите пазари на Goldman Sachs – Дейвид Костин, не е особено голям ентусиаст по отношение на акциите.

В писмо към клиентите на банката изпратено вчера, Костин прогнозира, че пазарите по света едва ли ще предложат сериозно повишение от тук насетне в обозримо бъдеще.

Гответе се за срив на щатските индекси, или поне минимална доходност

„През следващите три месеца очакваме отрицателна възвръщаемост в размер на -3% за Азия, -6% за Япония, -10% в САЩ и -11% в Европа“, прогнозира експертът.

В понеделник анализаторите на банката занижиха инвестиционната си оценка за акциите до „Underweight“, на тримесечна база, което на практика означава, че за инвеститорите е по-добре да са без позиции в акции.

очаквания пазарни експерти

„Докато ситуацията с ръста не се подобри, не сме особено позитивни по отношение на акциите, особено след наблюдаваното рали от последните месеци. Налице са съществени неясноти свързани с несигурността в Китай и особено в Европа, очакванията за повишението на лихвите в САЩ и перспективите за шокове, подобни на тези в Турция“, смята Кристиан Мюлер-Глисман, в отправеното писмо.

Най-простата причина за негативните бъдещи очаквания, според Костин е фактът, че акциите са скъпи.

„Широкият индекс S&P 500 се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 17.2, а европейският STOXX 600 е със също такова от 14.9. И двата индекса се търгуват при значително по-високи съотношения от средните си за последните десет години“, коментира Костин.

За сравнение японският TOPIX е със съотношение цена-прогнозирана печалба от 13.6, докато азиатските индекси са с подобно от 13.5.

Високото съотношение цена-печалба на щатския индекс, може да е в основата за спада му от поне 5% през следващите месеци. След това обаче, евентуалното възстановяване на печалбите на щатските компании, може да е в основата на възстановяването на ръста за индексите.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *