петък , януари 19 2018
Начална Страница / Борси / GS: На 21-ви септември Фед ще го направи

GS: На 21-ви септември Фед ще го направи

Щатската инвестиционна банка Goldman Sachs е известна със смелите си прогнози, които често разграничават банката от останалите пазарни участници. Поредната такава от финансовата институция е реалност. На 21-ви септември Фед ще повиши лихвите, смятат от GS.

Прогнозата идва в противоречие с основната част от очакванията на експертите, че резервът няма да повиши лихвите, особено след по-слабите от очакванията данни за заетостта, оповестени в петък.

джанет йелън

Щатската икономика добавя работни места с „достатъчни темпове“, за да решат членовете на паричния комитет на Фед, че могат да повишат лихвите през този месец, според Ян Хатзуис, анализатор в GS.

По време на финансовата криза Фед понижи лихвите с агресивни темпове, за да стимулира ръста на щатската икономика. До декември на 2008-ма година резервът намали лихвите до нива между 0 и 0.25%. За пръв път лихвите бяха повишени с 25 базисни пункта през декември на миналата година.

Какво ще направи и какво няма да направи Фед?

От тогава насам обаче, резервът е в режим на изчакване на повече данни и доказателства, че щатската икономика е в подем.

За повечето анализатори, шансовете резервът да повиши лихвите през септември е минимален, предвид на по-слабите от очакванията данни за заетостта през изминалия месец.

Новосъздадените работни места в най-голямата световна икономика възлязоха на 151 000 през август, което бе под средните очаквания за 180 000. За сравнение през юли, водещата световна икономика добави 275 000 нови работни места.

Повечето експерти са на мнение, че едва ли ще видим повишение на лихвите преди декември. „Слабите данни за заетостта през август, кара пазарните участници да не очакват повишение на лихвите на предстоящата среща на 20-21 септември. Едва ли обаче, Фед ще иска да повиши лихвите на заседанието си на 1-2 ноември, точно преди президентските избори. Така, че много е възможно да станем свидетели на увеличение на лихвите на 14-ти декември“, смята Етан Харис от Bank of America Merrill Lynch.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *