вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Борси / Защо харесваме BMW (този път говорим за акцията)

Защо харесваме BMW (този път говорим за акцията)

Инвестиционният живот след излизането на Великобритания продължава. Нещо повече, инвеститорите могат да търсят добри инвестиционни алтернативи. Както се казва, „рибата се лови в мътна вода“.

Именно тази стратегия следва един от най-успешните инвеститори в историята, в лицето на Дейвид Тепър. Тепър е известен със залога си в затруднените щатски банки в разгара на финансовата криза, залог, който му носи милиарди долари през следващата година.

Време е да смените щатските акции с немски?

Или казано по друг начин, всяка криза предоставя определени инвестиционни възможности. Разбира се трябва да се отчита и факторът време и инвеститорите да се опитат да оцелят най-правилния момент, когато песимизмът е достигнал своята връхна точка (което може би още не е достигнато на фондовите и валутните пазари).

Европейските индекси загубиха много повече от щатските индекси, което може да предоставя още по-добри възможности за арбитраж.

Водени от правилото, че ако a>b и b>c, то a>c и то много по-голямо, ние ще представим една интересна според нас възможност за арбитраж.

Както вече споменахме, харесваме европейския DAX, или поне повече от S&P 500. Още повече го харесваме, сравнен с щатския индекс, в светлината на изпреварващото му понижение след излизането на Великобритания от ЕС.

А ако се вгледаме в компонентите на немския индекс, има една позиция, която можем да предпочетем пред него. И това е производителят на луксозни автомобили BMW. Веднага ще обясним защо…

dax

През последните две години BMW е с изоставащо зад индекса представяне, и то доста изоставащо. Както се вижда от графиката, акциите на луксозния производител са се понижили с близо 26%, на фона на спад за немския индекс от едва 2.5% за същия период.

На второ място компанията е в сектор, който се радва на сериозно възстановяване през последната година и половина. Европейските продажби на автомобили растат през последните няколко години, като вече са доста близо до нивата си от преди финансовата криза.

BMW-i8-Mirrorless-cameras-101-876x535

Съгласно данните на европейската асоциация на автомобилните производители, BMW се радва на едни от най-ускорените продажби в Европа, като те са нараснали с 20% през май. В допълнение компанията сериозно се облагодетелства от загубата на пазарен дял на Volkswagen, следствие на разразилия се скандал с дизеловите й автомобили.

Трябва да отбележим факта, компанията повиши дивидента си за четвърта поредна година, като плати дивидент от 3.2 евро на акции, спрямо 2.9 евро през изминалата. Въз основа на този дивидент тя се отличава с доста добра дивидентна доходност от над 4.5%. Това в свят на отрицателни лихви в Европа си е направо идеално.

Защо да инвестирате като Сорос, това няма да ви направи богати?

В момента акциите на компанията са на нивата от май на 2013-та година, когато дивидента бе с близо 25% по-нисък. В допълнение компанията се търгува при съотношение 7.7, което е под средното за сектора от 10.6.

В крайна сметка ако харесваме BMW повече от DAX, а DAX повече от S&P 500, то значи харесваме BMW много повече от S&P 500. Един възможен вариант да го отиграем, това е като скъсим S&P 500 и удължим акциите на BMW.

Да скъсим определен финансов инструмент означава – да го продадем ако очакваме спад в цената, а на по-късен етап да го купим на по-ниска цена и така да реализираме печалба от този спад. На финасовите пазари е възможно да продадете нещо, без да го притежавате.

  • маериалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …