събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Борси / Интернет балона достигна пика си точно преди 17 години

Интернет балона достигна пика си точно преди 17 години

Анализаторите на Уолстрийт, предпочитат да забравят някои дати и годишнини. През тази седмица е налице именно едно такова събитие. Точно преди седемнадесет години, през настоящата седмица „интернет балона“ достига своя пик.

Ралито на щатските индекси се изравни с това от преди кризата от 1929-та

Всъщност, според някои експерти, случващото се на щатските фондови пазари в момента, до голяма степен наподобява ситуацията преди седемнадесет години в едно отношение – нерационалното поведение на инвеститорите.

Ето защо, е добре да поглеждаме назад към историята, за да не губим представа за реалността, според професор Ричард Талер, експерт по поведенческа икономика.

Забравихте ли мечия пазар стартирал на 30-ти април 2011-та година? От тази дата, до дъното на широкия щатски индекс S&P 500, показателя на практика загуби малко над 20%. Това бе достатъчно, за да се покрие критерия за „мечи цикъл“, припомня още Талер.

Не бива да забравяме и корекцията, случила се между май 2015-та година и февруари на 2016-та година. И макар тогава широкият щатски индекс, да не успя да загуби 20% от стойността си, за да покрие критерия за „мечи цикъл“, други индекси, като например Russell 2000, загубиха 24.2% от стойността си.

Ако се вземат в предвид дивидентите и инфлацията, индексът Nasdaq 100, който бе в основата на „балона“ преди 17 години, в момента е с 12.7% под стойността си от 10-ти март на 2000-та година.

И накрая добре е никога да не забравяме съвета на гениалния Уорън Бъфет – „Страхувай се, когато другите са алчни“.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *