неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Борси / Инвестирането на китайския пазар е „луда работа“

Инвестирането на китайския пазар е „луда работа“

За инвеститорите, които следят азиатските пазари от известно време, пазарите на Тайван и Китай изглеждат доста сходни. През 80-те години на миналия век, пазарът на акции и фючърси в Тайван бе до голяма степен движен от индивидуалните инвеститори.

Цените на имотите се повишиха, като нагоре се изстреляха и индексите, с ръст от над десет пъти до началото на 90-те години на миналия век, до голяма степен благодарение на бума на кредитния пазар и финансовата дерегулация.

Половината от младите китайци с поне един собствен имот без ипотека

Подобна тенденция се наблюдава в момента и на китайските пазари, според Едуард Мисрахи, основател и инвестиционен стратег в Ronit Capital, цитиран от Real Vision TV.

китайски пазар

„Китайският пазар ми напомня за тайванския, по времето, когато бях в Goldman през 90-те години на миналия век“, коментира Мисрахи. „Това бе луд пазар, буквално. Ето защо смятам, че на инвеститорите може да им е много лесно да попаднат под въздействието на мании. Особено лесно е това за чуждестранните инвеститори, които не могат да разберат напълно мотивите и действията на индивидуалните инвеститори в Китай. Това е като шест милиона инвеститора да решат да си купят определен актив в даден момент, или пък да го продадат“, коментира още експертът.

Дребните инвеститори в Китай имат начин на мислене „искам всичко“, но без да са готови да поемат рискове, смята още Мисрахи. Това обаче, е невъзможно, допълва още анализаторът.

„Смятаме, че пазарите попадат в неприятности, когато са налице съществени слабости – както например система, която не позволява на финансовите компании да „изпускат пара“, предвид на това, че за съжаление китайската валута е регулирана. Смятаме, че колкото повече ставаме свидетели на финансова дерегулация, толкова по-голяма става опасността от криза. Не очаквам, финансовата либерализация да се случи много бързо, защото китайската централна банка няма да иска да изгуби контрола. Това с което се отличава финансовата система в Китай обаче, е ниво на лоши кредити, значително превишаващо официалната статистика на страната“, коментира Мисрахи.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *