понеделник , март 27 2017
Начална Страница / Борси / Инвестирането на китайския пазар е „луда работа“

Инвестирането на китайския пазар е „луда работа“

За инвеститорите, които следят азиатските пазари от известно време, пазарите на Тайван и Китай изглеждат доста сходни. През 80-те години на миналия век, пазарът на акции и фючърси в Тайван бе до голяма степен движен от индивидуалните инвеститори.

Цените на имотите се повишиха, като нагоре се изстреляха и индексите, с ръст от над десет пъти до началото на 90-те години на миналия век, до голяма степен благодарение на бума на кредитния пазар и финансовата дерегулация.

Половината от младите китайци с поне един собствен имот без ипотека

Подобна тенденция се наблюдава в момента и на китайските пазари, според Едуард Мисрахи, основател и инвестиционен стратег в Ronit Capital, цитиран от Real Vision TV.

китайски пазар

„Китайският пазар ми напомня за тайванския, по времето, когато бях в Goldman през 90-те години на миналия век“, коментира Мисрахи. „Това бе луд пазар, буквално. Ето защо смятам, че на инвеститорите може да им е много лесно да попаднат под въздействието на мании. Особено лесно е това за чуждестранните инвеститори, които не могат да разберат напълно мотивите и действията на индивидуалните инвеститори в Китай. Това е като шест милиона инвеститора да решат да си купят определен актив в даден момент, или пък да го продадат“, коментира още експертът.

Дребните инвеститори в Китай имат начин на мислене „искам всичко“, но без да са готови да поемат рискове, смята още Мисрахи. Това обаче, е невъзможно, допълва още анализаторът.

„Смятаме, че пазарите попадат в неприятности, когато са налице съществени слабости – както например система, която не позволява на финансовите компании да „изпускат пара“, предвид на това, че за съжаление китайската валута е регулирана. Смятаме, че колкото повече ставаме свидетели на финансова дерегулация, толкова по-голяма става опасността от криза. Не очаквам, финансовата либерализация да се случи много бързо, защото китайската централна банка няма да иска да изгуби контрола. Това с което се отличава финансовата система в Китай обаче, е ниво на лоши кредити, значително превишаващо официалната статистика на страната“, коментира Мисрахи.

Провери също

очаквания пазарни експерти

Какво правят обикновено щатските акции, когато станат толкова скъпи?

Щатските акции са при рекордни стойности и не проявяват никакви признаци за забавяне на ръста …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *