вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Борси / Инвеститорите прибират печалби от долара

Инвеститорите прибират печалби от долара

Доларът се понижи в началото на новата седмица, след като инвеститорите „прибираха печалби“, след поскъпването на щатската валута.

Дж. Поулсън: Доларът може да не се движи според очакванията догодина

Заседанието на Фед от края на миналата седмица, на което резервът повиши нивото на лихвите за втори път, от близо десет години насам, изпрати „зелените пари“ силно нагоре. Това се използва от част от инвеститорите, които прибираха печалби.

щатски долар

Спрямо йената, доларът поевтиня с 0.44% и се търгуваше рано в понеделник при нива от 117.33 йени за долар. За сравнение в петък, щатската валута, приключи при ниво от 117.90 йени.

Най-високото си ниво доларът отбеляза спрямо йената в четвъртък, когато регистрира стойност от 118.66 йени. Това бе повишение от цели 17% от стойността му преди щатските президентски избори през ноември и изненадващата победа на Тръмп.

Доларовият индекс се понижи с 0.13%, спрямо кошницата от всички основни валути. Еврото добави 0.2% към стойността си, спрямо долара до нива от 1.0465.

„Няма яснота относно бъдещата посока на долара“, коментира Кенго Сузуки, главен валутен стратег в Mizuho Securities, цитиран от Bloomberg. “Това което виждаме на пазара в момента, е прибиране на печалби от страна на инвеститорите“, допълни още Сузуки.

Инвеститорите очакват речта на Джанет Йелън, планирана за по-късно днес, от която се надяват да придобият по-ясна визия относно бъдещата политика на резерва. След срещата от миналата седмица обаче, бяха повишени очакванията за три повишения на лихвите през следващата година.

Главният стратег на Nomura – Yunosuke Ikeda коментира, че изказването на Йелън ще е последното значимо за долара събитие за тази година и то може да доведе до нова вълна на поскъпване на зелените пари.

Междувременно, централната банка на Япония се очаква да не промени политиката си на стимули, след края на двудневната си среща, която приключва утре. Инвеститорите ще следят с интерес и коментариите на ръководителя на банката, след нейното завършване.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *