понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Борси / Инвеститорите се държат нерационално, според експерти на GS

Инвеститорите се държат нерационално, според експерти на GS

Анализаторите на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs смятат, че инвеститорите в момента действат нерационално.

„На щатския пазар съществува когнитивен дизонанс“, коментира Дейвид Костин, главен анализатор на щатската банка. „Индексът на сините чипове S&P 500 се повиши с 10% от изборите, въпреки негативните ревизии в печалбите на компонентите му“.

Корекцията, която можем да видим в САЩ ще бъде преписана на Тръмп?

Костин припомня, че печалбите и очакванията за ръста им, са най-важния фактор и двигател на повишението в цените на акциите в дългосрочен план. В краткосрочен обаче, очакванията за печалбите и посоката на пазара, често са разнопосочни.

предизвикателна среда

„Инвеститорите и мениджърите на компаниите от широкия инднекс, не са съгласни относно потенциалния бъдещ път по отношение на печалбите. От друга страна обаче, е налице повишение на оптимизма по отношение на макроикономическите очаквания и бъдещия икономически ръст. В противовес, анализаторите, очакващи спад на индекса, са понижили прогнозите си за ръст на печалбите на щатските компании с 1% от изборите“, допълва още Костин.

Прогнозираните печалби са надолу, а акциите са нагоре?

Основна част от ръста на щатските индекси, след изборите в САЩ, се отнася към изненадващата победа на Доналд Тръмп. Тръмп обеща данъчни облекчения и инфраструктурни разходи, които се очаква да окажат позитивно въздействие върху печалбите на компаниите и щатската икономика.

Позитивните ефекти от тези обещания обаче, могат до голяма степен да се неутрализират, от потенциалното влизане на САЩ в търговски войни, смята още Костин.

В допълнение, несигурността свързана с бъдещите политики на Тръмп, е много висока и поради тази причина, не е особено разумно, в индексите да се влагат подобни нива на очаквания.

Костин припомня още, че през последните 33 години, консенсусните очаквания за печалбите на водещите щатски компании са били ревизирани във възходяща посока само шест пъти. Много по-често, очакваните печалби са бивани ревизирани в низходяща посока.

Според Костин обаче, наличния оптимизъм сред инвеститорите, може първо да отведе S&P 500 до нива от 2 400 пункта, преди да станем свидетели на връщането му и завършване на годината при нива от 2 300 пункта.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *