неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Борси / Инвеститорите са песимисти, въпреки рекордите за щатските индекси

Инвеститорите са песимисти, въпреки рекордите за щатските индекси

Странно нещо се случва на щатския пазар, въпреки рекордните стойности за индексите. Инвеститорите (професионални и индивидуални), не са особени оптимисти. Някои биха казали, че това до голяма степен е „бичи“ пазар, защото може да бъде прието като контраиндикатор.

Настоящия бичи пазар, стартирал през март на 2009-та година обаче, е вече доста „стар“ – по-точно на седем и половина години. За този период, широкият щатски индекс S&P 500 е нараснал над три пъти. Можем да припомним, че традиционния „бичи цикъл“ продължава обикновено между 4 и шест години.

Ето защо щатските индекси могат да коригират с 20%

Според последното изследване на Асоциацията на Американските Индивидуални Инвеститори (AAII), едва 29% от респондентите са бичи настроени за пазара. В същото време песимизмът сред инвеститорите е при двумесечен връх, в среда, в която щатските индекси са при рекордни нива.

Професионалните инвеститори също не са особени оптимисти. Според тримесечните отчети на водещите хеджфондове, основна част от тях клонят по-скоро към „къси позиции“.

Ето и мнението на няколко професионални мениджъра:

cee8c9cf152065a2d18e0fc65a3aae4e

„Въпреки търговията на щатските индекси до рекордни стойности, наблюдаваме сценарий, при който някаква форма на корекция става все по-вероятно. Рекордно ниските лихви, карат инвеститорите да търсят доходност в традиционно приеманите като защитни сектори – здравеопазване, потребителски стоки, индустриални компании. Компаниите в тези сектори се търгуват при финансови съотношения значително над тези в исторически план, поради завишения интерес към тях. Налице е съществен риск от това много от тях да са надценени. В допълнение повишение на лихвите може да е катализатор за очакваната корекция“, смята Ерик Фурман, портфолио мениджър в HGK Asset Management

204827800-shutterstock-man-question-marks-863x590

„Ние не смятаме, че Фед ще повиши лихвите през тази година. След три поредни тримесечия на анемичен ръст, няколко добри данни за заетостта няма да са достатъчни за поемане на такъв риск. На Фед ще са му необходими повече доказателства и информация, за стабилен и здравословен ръст на щатската икономика, преди от там да прибегнат до следващото повишение на лихвите. Ако видим силно второ полугодие за щатската икономика, в допълнение към добрите данни от пазара на труда, може да видим евентуално повишение на лихвите на последното за годината заседание на резерва на 14-ти декември. Според нас обаче, забавен ръст на щатската икономика и слаб ръст на корпоративните печалби, ще накарат Фед да се разграничи от подобно решение през тази година“, според Джейсън Беновиц, главен портфолио-мениджър в Roosevelt Investments.

„Смятаме, че щатският пазар е надценен. Съотношението Р/E е при рекордно високи нива. По-високите лихви, ще доведат след себе си по-ниски печалби от щатските компании. В допълнение това ще накара инвеститорите да излязат от пазара. Цените на горивата също така са при 20-годишни минимуми. Според нас, S&P 500 при нива от 2 200 се търгува при доста разтеглени оценки. Ниво от 2 100 и дори 2000 е много по-вероятно за в бъдеще“, смята Фил Дейвис, изпълнителен директор в PSW Investments.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *