понеделник , ноември 20 2017
Начална Страница / Борси / Как да подберете подходящия за вас индексен фонд?

Как да подберете подходящия за вас индексен фонд?

Както вече споменахме не веднъж, инвестирането в индексни фондове, би следвало да се предпочита от инвеститорите, пред изборът на индивидуални компании. Причината е ясна – този род инвестиции предлагат по-широка диверсификация, избягват специфичния риск свързан с компаниите и освен друго се отличават с по-ниски такси и комисиони.

Вижте още: SOFIX представя на инвеститорите една от най-големите възможности от 16 години?

Как обаче, да изберете правилния индексен фонд? Ето какво съветват експертите:

1. Да е добре диверсифициран

1

Едно от най-важните условия е фонда, който избирате да е добре диверсифициран. В противен случай, той няма да е голяма алтернатива на избора на индивидуални акции, стратегия доказала, че често подвежда дори най-опитните инвеститори (като Акман например).

Широка диверсификация се постига бързо, лесно и евтино, като погледнете към индексните фондове базирани на водещи световни борсови индекси.

2. Да e с ниски разходи

2

Друг критичен фактор при избора на индексен фонд са разходите при влизане и излизане от него. Това на пръв поглед може да ви се струва не особено значим фактор, но на практика е.

Знаете ли, че разходите по индексен фонд с разходна норма от 1.5% се равняват на 40% от вашите средства след четиридесет години. Не е малко нали?

Или казано по друг начин 100 000 лева инвестирани във фонд с доходност от 6% на година и разходна норма от 1.5%, ще се превърнат в 560 000 лева след четиридесет години.

Същите средства инвестирани във фонд със същата доходност, но с разходна норма от 0.1%, ще се превърнат в цели 990 000 лева. Какво ще кажете за разликата?

3. Наличие на голяма корелация с актива, който следват

3

Това на пръв поглед би трябвало да се подразбира. Често обаче, фондовете си оставят вратички да могат да инвестират част от средствата си и в други активи. Последното понякога прави така, че доходността им сериозно се отличава от актива, който следват.

Вижте още: Тази инвестиция никога не е губила пари

Направете си труда да проверите наличието на корелация в исторически план, преди да посегнете към инвестиции в определен индексен фонд.

4. Индексният фонд трябва да отговаря на рисковия ви профил

4

Трябва да имате реалистични очаквания. Също така, подбрания индексен фонд трябва да отговаря на толерантността ви към риск.

Да, инвестициите в индексни фондове базирани на китайския пазар са можели да удвоят вашите средства през изминалата година. Трябвало е обаче, да сте били склонни да загубите 30% от капитала си в даден момент…

Статистиката сочи, че като реалистични очаквания за доходност трябва да се приема тази на широкия индекс S&P 500, плюс 4.5 процентни пункта, максимум отгоре.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …