Начална Страница / Борси / Как най-често си губите парите на борсите?

Как най-често си губите парите на борсите?

„Как да не губим пари на фондовите пазари?“, е може би първият въпрос, на който да можете да отговорите преди да започнете да търгувате. И докато да не губиш по принцип е невъзможно, важно е загубите да не са непреодолими, а рискът да е добре премерен.

Вижте още: Пет съвета как да станете по-добри инвеститори

За съжаление това, което е казал Бъфет не е особено достижимо за индивидуалните инвеститори. А именно -„Правило номер едно – винаги прави пари. Правило номер две – виж правило номер едно“.

А кои са основните грешки, които правят инвеститорите и водят до непреодолими загуби? Ще представим някои масови такива (сигурно е, че действат, защото сме ги пробвали):

1. Ползвате твърде голям ливъридж

Уорън Бъфет казва – „Виждал съм много хора да се провалят поради алкохол и ливъридж. Ливъридж е ползването на заемен капитал. Наистина нямате нужда от ливъридж в този свят. Ако сте достатъчно умни, ще изкарате пари и без да ползвате заемни средства“.

ливъридж

Ливъриджът съдейства за това инвеститорите да умножават в пъти своите печалби. Има един единствен, мъничък проблем. А той е, че ливъриджът екстраполира не само печалбите, но и загубите на инвеститорите.

Например, ако ползвате стандартен ливъридж от 100 пъти, движение на търгувания актив с 1% в желаната от вас посока ще удвои капитала ви. Звучи лесно нали? Това в крайна сметка е само един процент.

Вижте още: 12 цитата на Бъфет, които обобщават всико което трябва да знаете за инвестирането

Какво се случва обаче, когато активът, който търгувате падне с 1%? Вие губите целия си първоначален капитал…

Тоест дори и да познаете петдесет пъти последователно, необходимо е да сбъркате само веднъж, за да загубите всичко.

2. Търгувате твърде често

Друга основна причина за това хората да губят неимоверно много, е склонността им към свръхтъргуване. Те изпитват неудобство и дискомфорт, когато са извън пазара. Така освен, че плащат големи комисиони на брокерите си, инвеститорите често се въвличат сами в губещи сделки.

trade often

Когато това се прибавят и изкушенията от заемния капитал, то формулата „казиното винаги печели“ за съжаление почти винаги е валидна.

„Ако погледнете към всички велики инвеститори, чиито инвестиционни стратегии се различават, като Уорън Бефет, Карл Икаан и др, ще видите, че те са били много концентрирани в своите залози. Те виждат инвестиционна възможност и залагат всичко на нея. Това е и моята рецепта за успех – виждате изключителна инвестиционна възможнот, която се появява относително рядко (веднъж или два пъти в годината), и залагате на нея. Основната грешка, според мен на 98% от инвеститорите и портфолио-мениджърите, е, че имат усещането, че трябва да се захващат с много неща едновременно. Ако видите изключителна възможност, възползвайте се от нея, сложете всички яйца в кошницата и бъдете много внимателни“, съветва Стан Друкенмилър, един от най-успешните инвеститори на всички времена.

Вижте още: Как да инвестирате като Бъфет

3. Търгувате опции извън пари

Често инвеститорите са убедени, че един актив ще се повиши много и то в рамките на кратък период от време. И за целта да отиграят тази ситуация, им се вижда удачен вариант да ползват опции.

Three pink piggy banks standing on books next to a blackboard with simple savings progress chart. Sharp focus on the piggy banks. ** Note: Shallow depth of field

Търгуването на опции „извън пари“, или с цена на упражняване значително над настоящата цена на актива, се сочи от много специалисти, като един от най-сигурните начини да си хвърляте парите на вятъра.

Тук времето не е на ваша страна и всеки ден, в който очаквоното събитие за „изригване“ не настъпи, води до загуба в инвестицията ви. И то до сериозна обезценка. В крайна сметка ще загубите всичко заложено, ако цената на актива на уречената дата, не е над тази на упражняването на опцията.

4. Търгувате със средства, които са ценни за вас и ще ви трябват скоро

Може да ви се вижда добра идея да увеличите на борсата спестените средства за колеж на детето ви, които ще са ви нужни след две три години, но това не е така. Както казва Бъфет, инвестиционният ви хоризонт трябва да е „вечност“, или поне над десет години. В противен случай рискувате да влезете в така наречената спирала на „вечни загуби“.

141029_REA_HomeRepairMoney

Това е когато продавате при малка загуба (при нормална пазарна флуктоация, или корекция), защото се паникьосвате, после купувате, когато тръгне пазара нагоре и отново продавате, когато върне малко и така до безкрай, или по-скоро докато си загубите парите изцяло.

Вижте още: Защо да инвестирате в дивидентни компании?

А това се случва, защото инвестирате средства първо са ви изключително ценни и второ знаете, че ще ви трябват след кратък период от време.

5. Търгувате с неща, от които си нямате идея

20150205234101-investing

Други сигурен начин да си загубите парите е като търгувате с непознати активи. Както съветват не един и двама финансови експерти, трябва да търгувате с активи които са ви познати и които сте наблюдавали дълго време. Когато търгувате с нови активи, правете малки инвестиции, докато се запознавате с тях.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …