сряда , март 29 2017
Начална Страница / Борси / Време е да смените щатските акции с немски?

Време е да смените щатските акции с немски?

Арбитражът на фондовите пазари е една широко застъпена инвестиционна стратегия и един от основните начини да се печели (с по-малък риск, според застъпниците на идеята).

Той често се практикува от така наречените дълги-къси хеджфондове, за които е много вероятно да сте чували. В своята същност арбитражът до голяма степен е подходящ за инвеститорите, които в по-малка степен са склонни към риск.

Вижте още: Това са компаниите с най-голям потенциал за ръст, според GS

Какво на практика е арбитраж?

В тесен смисъл арбитражът би могъл да се дефинира като възползване от моментни дисбаланси между цената на един и същ актив на два или повече пазара.

В малко по-широк смисъл активът може да не е един и същ, а да става въпрос за активи с тясна корелация (или такива, чиито цени се движат в една и съща посока).

arbitrage

На теория се приема, че пазарът е ефективен и цялата информация е вече отразена в цената на активите. На практика обаче, много често пазарите не са особено ефективни и на тях участниците могат да се възползват при по-значимо нарушаване на връзката в цените на свързани активи.

Примери за арбитражи има много. На 23-ти март посочихме един подобен пример в материала „време е да се скъсява златото, но срещу среброто и платината“.

В него обърнахме внимание на нарушената традиционна връзка между нивата на търговия на златото и другите два метала.

От тогава насам, може да се каже, че последвалите тази стратегия са се облагодетелствали до голяма степен, следствие на връщане в по-голяма степен до нивата, при които златото традиционно се търгува спрямо двата метала.

В края на март съотношението при което златото се търгуваше спрямо среброто бе над 80, при средно такова от около 50 в исторически аспект. За сравнение към днешна дата съотношението е при 73.

Верни на това да служим на инвеститорите и да им помагаме с каквото можем, няма как да не отбележим инвестиционна среда, в която виждаме нова потенциална възможност за арбитраж. А тя е свързана с разнопосочното представяне на щатските пазари и тези в Европа и Япония.

Широкият щатски индекс S&P 500 се търгува на около три процента от исторически най-високата си стойност. В същото време немският DAX и японският Nikkei са спаднали с над 30% от своите върхове.

Както се вижда от графиката за последната една година индексите вървят с доста различна амплитуда, макар и на пръв поглед в една и съща посока. Въпреки, че Фед стартира политиката си на повишение на лихвите през декевмври, а в останалите два региона стимулите са все още при пикови нива, а лихвите – отрицателни, S&P 500 e паднал най-малко. Причината – опасенията, че Европа и Япония не могат да тръгнат по пътя на възстановяването, за разлика от щатската икономика.

indexcompare

Всъщност широкият индекс е загубил 1.1% от стойността си за разглеждания период, на фона на 13.8% за немският DAX и 21.7% за японският Nikkei.

Или напълно противоположно на призивите преди около година на „еспертите“ да се продават щатски акции и да се купуват европейски.

Вижте още: Десетте най-печеливши сделки на всички времена

Разбира се, за да има възможност за арбитраж тук, т.е. да се продава щатски индекс и да се купуват другите два, освен нарушена взаимовръзка в краткосрочен период, трябва да разгледаме и взаимоотношенията на индексите за един по-дълъг период.

Както се вижда от дългосрочната графика налице е далеч по-силна корелация между широкия щатски индекс и европейския му еквивалент. Нещо повече, графиката на немския DAX винаги е била над тази на S&P 500 през последните години, като в момента този маржин се е свил значително.

index2

Или казано по друг начин, всяко по-нататъшно доближаване на двете графики една до друга, може да се използва като добър вход за арбитражната стратегия – скъсяване на S&P 500 и едновременно удължаване на DAX със същата сума и надеждата двете графики да се върнат към традиционното в историята си разширяване на спреда помежду си.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи

Провери също

предизвикателна среда

GS занижи оценката си за щатските пазари

Стратезите от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs занижиха пазарната си оценка за щатските индекси за …