вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Борси / Време е да смените щатските акции с немски?

Време е да смените щатските акции с немски?

Арбитражът на фондовите пазари е една широко застъпена инвестиционна стратегия и един от основните начини да се печели (с по-малък риск, според застъпниците на идеята).

Той често се практикува от така наречените дълги-къси хеджфондове, за които е много вероятно да сте чували. В своята същност арбитражът до голяма степен е подходящ за инвеститорите, които в по-малка степен са склонни към риск.

Вижте още: Това са компаниите с най-голям потенциал за ръст, според GS

Какво на практика е арбитраж?

В тесен смисъл арбитражът би могъл да се дефинира като възползване от моментни дисбаланси между цената на един и същ актив на два или повече пазара.

В малко по-широк смисъл активът може да не е един и същ, а да става въпрос за активи с тясна корелация (или такива, чиито цени се движат в една и съща посока).

arbitrage

На теория се приема, че пазарът е ефективен и цялата информация е вече отразена в цената на активите. На практика обаче, много често пазарите не са особено ефективни и на тях участниците могат да се възползват при по-значимо нарушаване на връзката в цените на свързани активи.

Примери за арбитражи има много. На 23-ти март посочихме един подобен пример в материала „време е да се скъсява златото, но срещу среброто и платината“.

В него обърнахме внимание на нарушената традиционна връзка между нивата на търговия на златото и другите два метала.

От тогава насам, може да се каже, че последвалите тази стратегия са се облагодетелствали до голяма степен, следствие на връщане в по-голяма степен до нивата, при които златото традиционно се търгува спрямо двата метала.

В края на март съотношението при което златото се търгуваше спрямо среброто бе над 80, при средно такова от около 50 в исторически аспект. За сравнение към днешна дата съотношението е при 73.

Верни на това да служим на инвеститорите и да им помагаме с каквото можем, няма как да не отбележим инвестиционна среда, в която виждаме нова потенциална възможност за арбитраж. А тя е свързана с разнопосочното представяне на щатските пазари и тези в Европа и Япония.

Широкият щатски индекс S&P 500 се търгува на около три процента от исторически най-високата си стойност. В същото време немският DAX и японският Nikkei са спаднали с над 30% от своите върхове.

Както се вижда от графиката за последната една година индексите вървят с доста различна амплитуда, макар и на пръв поглед в една и съща посока. Въпреки, че Фед стартира политиката си на повишение на лихвите през декевмври, а в останалите два региона стимулите са все още при пикови нива, а лихвите – отрицателни, S&P 500 e паднал най-малко. Причината – опасенията, че Европа и Япония не могат да тръгнат по пътя на възстановяването, за разлика от щатската икономика.

indexcompare

Всъщност широкият индекс е загубил 1.1% от стойността си за разглеждания период, на фона на 13.8% за немският DAX и 21.7% за японският Nikkei.

Или напълно противоположно на призивите преди около година на „еспертите“ да се продават щатски акции и да се купуват европейски.

Вижте още: Десетте най-печеливши сделки на всички времена

Разбира се, за да има възможност за арбитраж тук, т.е. да се продава щатски индекс и да се купуват другите два, освен нарушена взаимовръзка в краткосрочен период, трябва да разгледаме и взаимоотношенията на индексите за един по-дълъг период.

Както се вижда от дългосрочната графика налице е далеч по-силна корелация между широкия щатски индекс и европейския му еквивалент. Нещо повече, графиката на немския DAX винаги е била над тази на S&P 500 през последните години, като в момента този маржин се е свил значително.

index2

Или казано по друг начин, всяко по-нататъшно доближаване на двете графики една до друга, може да се използва като добър вход за арбитражната стратегия – скъсяване на S&P 500 и едновременно удължаване на DAX със същата сума и надеждата двете графики да се върнат към традиционното в историята си разширяване на спреда помежду си.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …