неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Борси / Къс S&P 500 и дълъг DAX?

Къс S&P 500 и дълъг DAX?

На пазарите се търгуват очаквания. Сега ще разгледаме какви са очакванията в момента, въз основа на които се търгуват два водещи индекса – S&P 500 и немският DAX?

Широкият щатски индекс S&P 500 е при нови рекордни стойности, достигнати след изборната победа на Доналд Тръмп. Дали обаче, това дава яснота и спокойствие, каквито се предполага, че са налице, следствие на силното повишение на щатския индекс?

Тръмп-манията изведе щатските индекси до нови рекорди

В същото време немският DAX 30 се търгува с над 20% под исторически най-високите си стойности. И това все още в среда на рекордни стимули от страна на ЕЦБ и отрицателни лихви…

Какво тежи на немския индекс, за да регистрира нови рекорди?

Част от причините са – несигурността за бъдещето на ЕС, в светлината на напускането на Великобритания, предстоящите избори в Германия догодина, референдумът в Италия, както и дали ЕЦБ ще продължи с политиката си на стимули, чрез обратно изкупуване на активи?

немския DAX

Ако погледнем към съотношението в което се търгува немския индекс, спрямо широкия щатски индекс, то ще видим че то е близо до най-ниските си нива от 2010-та насам. Или казано по друг начин, немският индекс DAX е относително най-евтин спрямо щатския S&P 500 за последните над шест години.

Щатският индекс се нанася в немския 4.8 пъти в момента, при средно 5.25 за този период. В допълнение, най-ниската стойност достигана от това съотношение за разглеждания период е 4.5 пъти.

Т.е. при по-нататъшно понижение в съотношението, могат да се отворят добри възможности за залог, че съотношението няма да се понижи под долната граница на посочения диапазон и ще се върне към средните си нива на търговия.

Как биха могли да се възползват инвеститорите от подобни очаквания – чрез скъсяване на щатския индекс S&P 500, и удължаване на немския DAX.

Кога биха спечелили инвеститорите при такъв залог?

Ако и двата индекса продължат нагоре, но щатския се повишава с по-слаби темпове от немския. Ако двата индекса тръгнат надолу, но щатския се понижи с повече от немския…

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на индекси

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *