сряда , март 29 2017
Начална Страница / Борси / Къс S&P 500 и дълъг DAX?

Къс S&P 500 и дълъг DAX?

На пазарите се търгуват очаквания. Сега ще разгледаме какви са очакванията в момента, въз основа на които се търгуват два водещи индекса – S&P 500 и немският DAX?

Широкият щатски индекс S&P 500 е при нови рекордни стойности, достигнати след изборната победа на Доналд Тръмп. Дали обаче, това дава яснота и спокойствие, каквито се предполага, че са налице, следствие на силното повишение на щатския индекс?

Тръмп-манията изведе щатските индекси до нови рекорди

В същото време немският DAX 30 се търгува с над 20% под исторически най-високите си стойности. И това все още в среда на рекордни стимули от страна на ЕЦБ и отрицателни лихви…

Какво тежи на немския индекс, за да регистрира нови рекорди?

Част от причините са – несигурността за бъдещето на ЕС, в светлината на напускането на Великобритания, предстоящите избори в Германия догодина, референдумът в Италия, както и дали ЕЦБ ще продължи с политиката си на стимули, чрез обратно изкупуване на активи?

немския DAX

Ако погледнем към съотношението в което се търгува немския индекс, спрямо широкия щатски индекс, то ще видим че то е близо до най-ниските си нива от 2010-та насам. Или казано по друг начин, немският индекс DAX е относително най-евтин спрямо щатския S&P 500 за последните над шест години.

Щатският индекс се нанася в немския 4.8 пъти в момента, при средно 5.25 за този период. В допълнение, най-ниската стойност достигана от това съотношение за разглеждания период е 4.5 пъти.

Т.е. при по-нататъшно понижение в съотношението, могат да се отворят добри възможности за залог, че съотношението няма да се понижи под долната граница на посочения диапазон и ще се върне към средните си нива на търговия.

Как биха могли да се възползват инвеститорите от подобни очаквания – чрез скъсяване на щатския индекс S&P 500, и удължаване на немския DAX.

Кога биха спечелили инвеститорите при такъв залог?

Ако и двата индекса продължат нагоре, но щатския се повишава с по-слаби темпове от немския. Ако двата индекса тръгнат надолу, но щатския се понижи с повече от немския…

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на индекси

Провери също

фед

Пет неща, които да гледате при срещата на Фед

Днес се очаква решението на Комитета по Отворена Парична Политика относно лихвите. И докато решението на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *