неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Борси / Как може да се реши казусът Deutsche Bank?

Как може да се реши казусът Deutsche Bank?

Случващото се с най-голямата немска банка – безпрецедентния спад на акциите на компанията до нови дъна, повлече всички фондови пазари надолу. Вчера акциите на банката загубиха близо 7% от стойността си. Сериозно засегнати бяха и книжата на другите водещи европейски финансови институции.

Какво обаче, може да се случва от тук нататък?

Случващото се с Deutsche Bank е уникално и може да промени политиката на ЕЦБ

Финансовата криза все още е пресен спомен в главата на инвеститорите и едва ли политиците ще допуснат да бъдем въвлечена в нова криза, която може да се случи, ако немската банка не получи помощ. Всъщност, всички похарчени пари на данъкоплатците за обратно изкупуване на активи, с цел стабилизиране на икономиките ще са били напразни…

дойче банк

Ангела Меркел има опит в спасяването на финансови институции от 2008-ма година, така че едва ли ще остави нещата да излязат от контрол и да заплашат цялата немска, а и останалите европейски икономики, смятат пазарни наблюдатели.

В тази насока има няколко основни сценария за спасяването на Deutsche Bank.

На първо място е финансова инжекция от правителството, срещу дял в банката. Този сценарий вече сме го виждали в САЩ, както и че работи много добре. Щатското правителство спаси няколко водещи банки, като стана акционер в тях, след фалита на Lehman Brothers.

Трябва да припомним обаче, че немската банка не може да бъде оставена да фалира, защото тя влиза в графата „твърде големи, за да се провалят“, в която категория влизат само още пет световни банки.

И докато подобно действие не е особено добро за настоящите акционери на немската банка, определено такова би върнало доверието на инвеститорите и да възстановят кредитните линии към банката.

Друго възможно решение е банката да набере „свеж капитал“ от настоящите си акционери. Отново то няма да е много добро за настоящите акционери, но пък ще намали систематичния риск за цялата световна финансова система.

При всички положения обаче, според пазарните наблюдатели, трябва да видим бързи действия от страна на финансовите институции, за да се намалят рисковете пред световните финансови пазари.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *