понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Борси / Бъфет: Компаниите да спрат да дават прогнози за печалбите си

Бъфет: Компаниите да спрат да дават прогнози за печалбите си

Когато гениалният инвеститор Уорън Бъфет говори или дава съвети, всички мълчат и слушат.

В интервю за изданието CNBC, Бъфет заяви, че компаниите трябва да спрат да дават прогнози за тримесечието, което предстои, защото това води до „лоши практики и лоши резултати“.

Бъфет: Краткосрочните прогнози трябва да се заключват от малките деца

Бъфет отдавна предупреждава, че трябва да се направи реформа по отношение на корпоративното управление, за каквито се обявиха и други водещи инвестиционни компании и лидери.

„Очакванията за резултатите могат да водят след себе си много лоши практики“, коментира Бъфет по време на интервюто. „Виждал съм как такива прогнози са водели след себе си много лоши последствия“, коментира още оракулът от Омаха.

уорън бъфет

„Ако печалбите се очаква да се окажат леко под очакванията, според прогнозите на компаниите, има много възможности и могат да се направят много опити да се намерят източници, с които тези разлики да бъдат компенсирани“, смята още Бъфет. „Има начини да се движат печалбите на компаниите в определена посока към края на тримесечието, а понякога дори и след него“.

Според Бъфет, тези препоръки за печалбите са предназначени „да окуражават компаниите, които наистина изпитват трудности да прогнозират резултатите си, да са много по-консервативни в очакванията си“.

10 съвета от Бъфет как да забогатеете

Консервативните прогнози се предопределят от факта, че впоследствие инвеститори могат да ги съдят за подвеждане с нереалистично високи прогнози.

По темата, ръководителят на JPMorgan Chase – Джейми Даймън коментира през април, че резултатите на компаниите не бива да се сравняват с прогнозите на анализаторите.

„Трябва да се гледат две реални цифри – резултатите през тази година и резултатите от миналата година“, писа през април Даймън.

Именно Даймън постави началото на широката дискусия относно „добри корпоративни практики“, сред инвестиционната общност.

„Джейми ми се обади… може би преди малко повече от една година и предложи да се съберем и да обсъдим, дали заедно не можем да инициираме общи принципи за корпоративно поведение, което да си проправи път в бъдещето“, коменитра Бъфет в интервюто.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …