събота , януари 20 2018
Начална Страница / Борси / Кристалната топка: Партито за S&P 500 може скоро да свърши

Кристалната топка: Партито за S&P 500 може скоро да свърши

Широкият щатски индекс, представител на половината от капитализацията на публичните компании по света, достигна нови рекордни стойности след референдума във Великобритания и очакванията за нови стимули от централните банки по света.

Първите подобни действия вече са вече факт, по направление на понижение на лихвите от страна на английската централна банка от вчера, което инициира и повишението до нови рекорди.

Нов рекорд за S&P 500, а сега накъде?

На фондовите пазари обаче, има едно старо правило (старо колкото самия пазар) – „купувай на слухове, продавай на новини“.

Перифразирано, това правило означава, че инвеститорите вече могат да започнат да „осребряват“ своите инвестиции, след като първото понижение на лихвите е вече факт, а подобни действия от страна на ЕЦБ са широко застъпени.

computer-shopper-crystal-ball

В допълнение инвеститорите не очакват ново повишение на лихвите от страна на Фед през тази година, в среда на подобна несигурност за пазарите.

Тук обаче, можем да кажем, че в ролята на „слуховете“ или очакванията за повишение на лихвите от страна на Фед, ще влязат всички по-добри данни за щатската икономика, през следващите месеци.

В допълнение, тревожен сигнал се дава и от опциите базирани на популярния индекс VIX, следящ волатилността на щатския пазар.

Време е да смените щатските акции с немски?

Въз основа на нивата на търговия на тези опции, кол-опциите са с 200% по-скъпи в сравнение с пут-опциите на база на вътрешната им стойност.

Или казано по друг начин, инвеститорите в много по-голяма степен очакват волатилността да се повишава, което обикновено е свързано със спад на индексите.

В допълнение за последен път, когато разликата между кол и пут-опциите базирани на VIX е била толкова голяма, е през декември, след което пазарът загуби 11% от стойността си през следващите шест седмици.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …