вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Борси / Купувай слухове, продавай новини!

Купувай слухове, продавай новини!

Всички сме чували тезата „купувай при слухове, продавай при новини“. Какво обаче, означава на практика тя и как можем да я приведем в действие към настоящата реалност на фондовите пазари.

Всъщност до голяма степен това твърдение обяснява начина по който функционират фондовите пазари. В среда, в която се предполага, че всичко очаквано и известно е заложено в нивата на финансовите активи, една от малкото възможности инвеститорите да печелят е като залагат, че дадено събитие ще се случи.

Бичият пазар на щатските пазари не е приключил, смята стратег

Те трябва да го предвидят обаче, далеч по-рано от момента, в който целия пазар ще направи това. Защото тогава вече ще е късно, а в цената на търговия на активите, очакваното твърдение вече ще е заложено.

Та какви са най-големите слухове в момента?

stock_market_crash_red

Най-големият слух в момента е, че Фед ще започне да повишава лихвите, макар и може би бавно. Този слух, все още не е набрал скорост, предвид на факта, че щатските индекси се търгуват близо до рекордните си нива. По-точно, индексът S&P 500 е с около 2% под историческия си връх.

В допълнение все още по-малък процент от инвеститорите на пазара, очакват повишение на лихвите.

Как да заложите на този слух? Най-лесният начин е като продадете щатските индекси, предвид на възможностите за позициониране на близък стоп, при нива малко над настоящия връх за S&P 500 например. Така бихте ограничили потенциалната загуба от сделката в рамките на 3%, при очаквана възвръщаемост от 10, или съотношение доходност риск – 3, което е много добре.

Почти никой не очаква Фед да повиши лихвите си на следващото заседание през ноември, защото било много близо до президентските избори. Това е първата възможнотс да видим изненада, на която определено пазарът би реагирал със сериозни разпродажби, макар и само защото никой не го е очаквал.

Дори и да не видим повишение на лихвите през ноември обаче, пред инвеститорите скъсили индекса ще има още една възможност – декемврийската среща на Фед. Всички си спомняме какво се случи с пазара в началото на тази година, малко след първото от десет години повишение на лихвите.

А какво означава да продавате на новините? Това означава, ако Фед повиши лихвите през ноември, или декември и пазарът коригира с примерно 10%, да закриете късите си позиции.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *