вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Борси / МЕА повиши прогнозата си за потребление на петрол

МЕА повиши прогнозата си за потребление на петрол

Следващите няколко седмици ще са критични и ще дадат на инвеститорите по-добра представа, относно това дали страните от ОПЕК ще успеят напълно да въведат предприетите производствени ограничения, според нов доклад на МЕА.

„Поради логистични причини, може първоначално да не се види производственото съкращение“, коментира базираната в Париж, консултантска агенция.

„Сделката за ограничаване на производството е за шест месеца, така, че ще е необходимо известно време, преди ограниченията да се усетят с пълна сила. Успехът на спазването на ограниченията ще доведат до стабилност на производителите, след две изключително тежки години“, се казва още в доклада.

петрол

След няколко срещи през тази година, на последното си заседание, страните от ОПЕК се съгласиха да намалят производството си с 1.2 милиона барела, с начало през януари.

Страни производителки извън картела, като Русия, се присъединиха към усилията за стабилизиране на цената на петрола на международните пазари.

Това решение, инициира силно поскъпване в цената на петрола. Брентът поскъпна до нива от над 55 долара за барел.

Ще поскъпва ли петролът през 2017-та година?

Производството на ОПЕК през изминалия месец, преди решението за намаляване е било в размер на 34.2 милиона барела на ден, което е исторически рекорд и с 300 000 барела на ден, над произвежданото през октомври, припомня МЕА.

В допълнение, агенцията прогнозира, че търсенето на петрол през тази и следващата година ще се повиши. Очакванията са за ръст на потреблението с 1.4 милиона барела на ден през тази, или със 120 000 барела повече от последната прогноза, както и с 1.3 милиона барела на ден през следващата – повишение от 110 000 барела спрямо предишната прогноза.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *