понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Борси / Тази графика сочи за какво мечтаят инвеститорите

Тази графика сочи за какво мечтаят инвеститорите

Най-вероятно сте чували фразата „да се изкачи стената от притеснения“ на фондовите пазари. Или казано по друг начин, цените на акциите могат да се повишават, дори въпреки сериозните притеснения на инвеститорите.

Какво се случва обаче, когато добрите очаквания не се материализират? Ако наскорошните върхове за щатските индекси са регистрирани на база на „фалшиви очаквания“ за неща, които няма да се случат и са свързани с политиката на централните банки?

Именно монетарните стимули бяха в основата на сериозното повишение на щатските индекси през последните години. Те обаче приключиха, а вече дори и от резерва говорят за повишение на лихвите.

Ще успее ли Йелън да намали неизвестността пред инвеститорите?

Инвеститорите обаче смятат, че по-правилно могат да предвидят действията на Фед, от самия Фед. Те смятат, че европейската централна банка и други световни централни банки, като японската, ще продължат с рекордните си монетарни стимули и понижения на лихвите.

В допълнение инвеститорите са убедени, че Фед ще прибегне до по-плавно повишение на лихвите, поради опасенията си да не въвлече щатската и глобалната икономика в рецесия.

От другата страна са опасенията за „прегряване“ на щатската и световната икономика, следствие на стимулите. Никой не знае кога точно инфлацията ще започне да се повишава, както и колко бързо ще е нейното повишение, веднъж когато потребителите осъзнаят, че със спада на цените е приключило.

очаквания инвеститори

Ето една графика, която показва с какво са свързани надеждите на инвеститорите. Става въпрос за споменаването на думите „фискални стимули“ в медиите. Както се вижда от графиката, предходното повишение в споменаването на тази фраза е било през януари на 2009-та година, когато щатското правителство представи фискален пакет на стойност 814 милиарда долара.

Щатската икономика регистрира ръст от едва 1.1% през последното тримесечие, което бе забавяне спрямо тримесечие по-рано, когато ръстът бе в размер на 1.2%. И макар това да е по-добре от ръста през 2008-ма година, все още дава сериозни основания на инвеститорите да се надяват на фискални стимули.

Какво ли ще се случи обаче, когато пазарът не види такива, или пък осъзнае, че следващите стъпки по отношение на монетарната политика, ще са към нейното нормализиране…

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *