петък , януари 19 2018
Начална Страница / Борси / Най-големият пенсионен фонд в света загуби 52 милиарда миналото тримесечие

Най-големият пенсионен фонд в света загуби 52 милиарда миналото тримесечие

Най-големият пенсионен фонд в света – Japan’s Government Pension Investment Fund регистрира загуба от 52 милиарда долара през изминалото тримесечие, като поскъпването на йената неутрализира ръста от инвестициите в акции.

Застрашени ли са пенсионните спестявания в светлината на Brexit?

Фондът извърши инвестиционни промени в портфейла си преди две години, като повиши процентът на акции, за сметка на инвестициите си в облигации.

Това му донесе загуба в размер на 3.9%, или 5.2 трилиона йени (52 милиарда долара), за трите месеца до края на юни, според отчета на дружеството.

В същото време размерът на активите на пенсионния фонд, възлиза на 129.7 трилиона йени.

пестене за пенсиониране

Загубата от миналото тримесечие е заличило изцяло печалбата от 4.1 трилиона йени, регистрирана през предходните шест тримесечия от октомври 2014-та година насам, месецът в който фондът взе решение да инвестира половината от активите си в акции.

Тримесечната загуба е почти колкото цялата загуба, в размер на 5.3 трилиона йени, за фискалната година до края на март, което бе най-лошото годишно представяне от финансовата криза насам.

След като се облагодетелства от поскъпващите цени на акциите, в среда на поевтиняваща йена, японският пенсионен фонд започна да изпитва сериозни затруднения напоследък. Това се случи след възстановеното повишение на йената спрямо долара и останалите основни валути.

Инвеститорите започнаха да губят доверие в провежданата от Шинзо Абе политика на стимули, която не успява да се трансформира в трайна инфлация и ръст на японската икономика. В следствие на това последните започнаха да губят търпение и стартираха с продажбите на японски акции и покупка на японска валута.

„Инвестирали сме с дългосрочен хоризонт“, коментира президента на пенсионния фонд Норихиро Такащи, в изявление днес. „Дори и цените на акциите да се колебаят в краткосрочен план, това няма да навреди на дългосрочните позитиви пред спестителите“, допълва още Такаши.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *