неделя , август 20 2017
Начална Страница / Борси / Най-големият пенсионен фонд в света загуби 52 милиарда миналото тримесечие

Най-големият пенсионен фонд в света загуби 52 милиарда миналото тримесечие

Най-големият пенсионен фонд в света – Japan’s Government Pension Investment Fund регистрира загуба от 52 милиарда долара през изминалото тримесечие, като поскъпването на йената неутрализира ръста от инвестициите в акции.

Застрашени ли са пенсионните спестявания в светлината на Brexit?

Фондът извърши инвестиционни промени в портфейла си преди две години, като повиши процентът на акции, за сметка на инвестициите си в облигации.

Това му донесе загуба в размер на 3.9%, или 5.2 трилиона йени (52 милиарда долара), за трите месеца до края на юни, според отчета на дружеството.

В същото време размерът на активите на пенсионния фонд, възлиза на 129.7 трилиона йени.

пестене за пенсиониране

Загубата от миналото тримесечие е заличило изцяло печалбата от 4.1 трилиона йени, регистрирана през предходните шест тримесечия от октомври 2014-та година насам, месецът в който фондът взе решение да инвестира половината от активите си в акции.

Тримесечната загуба е почти колкото цялата загуба, в размер на 5.3 трилиона йени, за фискалната година до края на март, което бе най-лошото годишно представяне от финансовата криза насам.

След като се облагодетелства от поскъпващите цени на акциите, в среда на поевтиняваща йена, японският пенсионен фонд започна да изпитва сериозни затруднения напоследък. Това се случи след възстановеното повишение на йената спрямо долара и останалите основни валути.

Инвеститорите започнаха да губят доверие в провежданата от Шинзо Абе политика на стимули, която не успява да се трансформира в трайна инфлация и ръст на японската икономика. В следствие на това последните започнаха да губят търпение и стартираха с продажбите на японски акции и покупка на японска валута.

„Инвестирали сме с дългосрочен хоризонт“, коментира президента на пенсионния фонд Норихиро Такащи, в изявление днес. „Дори и цените на акциите да се колебаят в краткосрочен план, това няма да навреди на дългосрочните позитиви пред спестителите“, допълва още Такаши.

Провери също

диверсификация

Как да подберете подходящия за вас индексен фонд?

Както вече споменахме не веднъж, инвестирането в индексни фондове, би следвало да се предпочита от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *