вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Борси / Най-важният въпрос на щатските пазари в момента

Най-важният въпрос на щатските пазари в момента

След като референдумът във Великобритания премина и инвеститорите намалиха очакванията си за скорошно повишение на лихвите от Фед и останалите централни банки по света, сега въпроса, който започва да измъчва пазарните участници е – ще се върне ли ръста на печалбите на компаниите?

Това е най-важния въпрос на щатските пазари в момента, според експертите. В крайна сметка, дългосрочното движение на пазара се предопределя от очакванията за ръст на печалбите.

В момента, очакванията на анализаторите са за понижение на печалбите с 5.3% през второто тримесечие на годишна база. Това би било петото поредно тримесечие на спад в печалбите на компаниите.

Тази корелация определя движението на щатските индекси

И докато спадът в печалбите за настоящото тримесечие, вече е заложен в нивата на акциите, това което ще е по-важно за инвеститорите е – какво да очакват от тук нататък?

мечи пазар

„Прогнозите за печалбите през последните няколко седмици се подобряват, след като дъното в нивата на суровините бе постигнато през първото тримесечие на годината. Възстановяването в цените на суровините, до голяма степен ще съдейства и за възстановяването при ръста на печалбите на щатските компании“, според Джина Адамс, анализатор в Wells Fargo, цитирана от CNBC.

Подобно на останалите пазарни участници и Адамс очаква щатските компании да възстановят ръста в печалбите си през втората половина на годината.

Адамс припомня още, че ръстът в печалбите е критичен при високи финансови оценки на компаниите, като тези в момента.

Според FactSet, съотношението цена-прогнозирани за следващите 12 месеца печалби за широкия щатски индекс S&P 500, е при ниво от 16.4, което е над средното за последните пет години от 14.6, както и 10-годишното сътношение от 14.3.

Как ще разберете, че корекцията на щатския пазар е започнала?

Не всички анализатори обаче, са притеснени от съотношението цена-печалба. Инвестиционното гуру Ричард Бърнщайн, наскоро заяви, че щатския пазар може да се насочва към нов „бичи пазар“.

В него щатските компании ще продължат да поскъпват, следствие на понижение в съотношението цена-печалба, при подобряване на печалбите на щатските компании.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …