неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Борси / Поредното доказателство, че на фондовите пазари нещо е сбъркано

Поредното доказателство, че на фондовите пазари нещо е сбъркано

Днес се случиха няколко много интересни неща на фондовите пазари. Данните за заетостта в САЩ посочиха едва 38 000 нови работни места през май, което е най-малко от 2008-ма година насам.

Редица специалисти изказаха мнения, сред които JPMorgan, че опасността от нова рецесия за щатската икономика в следващата една година е по-голяма от всякога, от края на последната голяма финансова рецесия. Анализаторите на банката оценяват тази възможност на цели 36% в момента.

Вижте още: Как големите оператори могат да манипулират пазара?

Доларът поевтиня сериозно спрямо останалите основни валути и спрямо йената, а златото поскъпна. Поскъпването на йената доведе до спад на японския Nikkei от близо 3%. Европейските основни индекси също загубиха по над 1.5% от стойностите си.

А широкият щатски индекс S&P 500 се понижи с… 0.4%!?

crash

Малко странно… Не трябваше ли широкият щатски индекс да е най-засегнат?

От къде идва тази резистентност. Тя идва по няколко направления…

На първо място „големите оператори“ (тези с възможност да оказват въздействие върху пазара), явно се опасяват да не изтърват контрола над индекса, в момент, когато той е само на процент и половина от нов исторически връх.

А знаете ли колко стопове ще оберат (на спекуланти, които са го скъсили), ако успеят да го вдигнат още малко, до нов рекорд. Сеща най-вероятно ще започнат да лансират идеята, че лошите данни ще намалят шансовете за повишение на лихвите. Обирането на стоповете пък ще доведе до много бързо по-нататъшно изстрелване на индекса, което ще им даде идеални възможности да продадат на по-високи нива. Или една класическа схема за манипулиране на пазара.

От друга страна всички инвеститори следят за така нареченото „смъртоносно пресичане на индекса“, при което показателя се понижи под 10-седмичната си средна величина, която е при нива от близо 1 980 пункта. Такова се случва много рядко и последните два пъти, когато го видяхме, бе последвано от спад на индекса от над 40%.

Спад под това ниво, може да доведе до масирани разпродажби, които вече да излязат от контрол.

Та противно на всякаква логика, лошите данни, на практика ще се представят като добра новина, че лихвите няма да бъдат повишени през юни, или юли. Дали обаче, това наистина е добра новина в среда на силно влошаване на икономическите перспективи пред щатската икономика?

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …