вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Борси / На пазара на облигации се случи нещо, което не се е случвало от 60 години

На пазара на облигации се случи нещо, което не се е случвало от 60 години

Нещо странно се случи на облигационния пазар в САЩ в края на миналата седмица. Лихвите по облигациите на следените от индекса Moody’s корпоративни книжа с рейтинг Baa, достигнаха най-ниските си нива от 1956-та година насам.

Казано по друг начин корпорациите с подобен рейтинг не са били с толкова ниски лихви от близо шест десетилетия насам.

обитации

До голяма степен това се предопределя от високото търсене на корпоративни облигации, от страна на инвеститорите, след референдума във Великобритания.

Акции, облигации или злато, кой е бил най-добрият избор последните два века?

„Това понижение в доходността, съвпадна и с повишените очаквания за допълнителни стимули от страна на водещи централни банки по света“, коментира Лофти Каруи от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs, в писмо към клиентите на финансовата институция.

Лихвите по посочените облигации са при ниво от 4.21% в момента.

За сравнение лихвите на облигациите с най-висок инвестиционен рейтинг Aaa на Moody’s, са при нива от 3.5% в момента, като също са най-ниски от 1956-та година насам.

облигации графика

Доходността на високодоходните облигации в индекса в Bank of America Merrill Lynch High Yield Bond index е при ниво от 7.08% към края на миналата седмица.

Според щатската инвестиционна банка, в момента инвеститорите са в търсене на доходност, което инициира поскъпване на високорисковите корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг, съответно понижение в доходността им.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …