неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Борси / Няколко причини, защо развиващите се пазари ще продължат нагоре

Няколко причини, защо развиващите се пазари ще продължат нагоре

Развитите пазари са в центъра на новините от началото на годината. Инвеститорското внимание обаче, във все по-голяма степен се пренасочва към развиващите се пазари в момента.

Индексът на развиващите са пазари MSCI Emerging Markets Index се повиши с около 7% през тази година, или над два пъти повишението на широкия S&P 500, за същия период.

Кои ще са най-добрите развиващи се пазари през 2017?

Ето няколко причини, според експертите, защо развиващите се пазари могат да се отличат с изпреварващ развитите пазари ръст от тук нататък.

развиващи се пазари

Ниските финансови оценки на развиващите се пазари

През последните две години, развиващите се пазари се представят по-слабо от развитите, до голяма степен следствие на слабостта в цените на суровините и скъпия долар. Нещо повече, изборната победа на Тръмп, инициира шокови вълни, върху развиващите се пазари.

Въз основа на изследване на Institute of International Finance(IIF), на база съотношението P/E оценките на развиващите се пазари са близо до най-ниските в историята им, докато тези на развитите пазари са близки до най-високите им нива от 2008-ма година насам.

Това създава благоприятна среда за по-нататъшен ръст на развиващите се пазари, според пазарните наблюдатели.

Силен потенциал за ръст

Ръстът на развиващите се икономики се очаква да се подкрепи от по-нататъшната облекчена монетарна политика на централните банки. Все още много от страните в региона, са в процес на понижение на лихвите, следствие на ниската инфлация.

В същото време нивото на дълг към БВП, в развиващите се страни, все още е далеч под средното в развитите страни. С други думи, ръстът на БВП в региона се очаква да продължи да е много добър.

Според прогнози на ОИСР, световната икономика се очаква да регистрира ръст от 3.3% през тази и 3.6% през следващата година

Поскъпването на суровините

Няколко от развиващите се пазари, с широка експозиция към цените на суровините, се облагодетелстваха сериозно от поскъпването им на стоковите пазари. Петролът се стабилизира при нива над 50 долара за барел, а суровини като захар и основните метали, отбелязаха много добро представяне в началото на годината.

Големи развиващи се икономики, зависими от цените на суровините, като Русия и Бразилия, се облагодетелстват сериозно от новите трендове.

Политически реформи

За да стимулират ръста си, няколко развиващи се икономики се обръщат към политики свързани с лихвите, или други мерки. Сред тях са Китай, Индия, Турция и Индонезия.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *