вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Борси / Технически анализатор: Опасността от рязка обезценка е много голяма

Технически анализатор: Опасността от рязка обезценка е много голяма

„Възможността за сериозно понижение на фондовите пазари е много висока в момента“, предупреди технически анализатор от финансовата институция HSBC, който повиши степента на тревога за щатските банки до „червен флаг“.

Предупреждението е в унисон с направените коментари от банката на 30-ти септември, в които от банката поставиха „оранжев флаг“ за щатските индекси. От там визираха сходството между настоящото представяне на индекса на сините чипове Dow Jones, и това през 1987-ма година.

Според техническите анализатори на HSBC, повод за тревога се дава от формираната фигура „глава с рамене“ при индекса.

GS: Пет причини, защо щатските индекси ще падат

Специалистите на финансовата институция, определят нивото при 17 992 пункта за Dow и 2 116 пункта за S&P 500, като критични за бъдещото представяне на индексите.

черно и бяло

„Докато посочените нива са в сила, все още има малка надежда за биковете. Но ако тези нива бъдат преодолени (което изглежда по-вероятно на този етап), това ще е ясен знак, че мечките вземат надмощие“, коментира Мъри Гън, технически анализатор в банката.

Трябва да припомним, че настоящото рали на щатските пазари, се определя като едно от „най-мразените“ от инвеститорите, заради липса на убеденост в неговия фундамент. То обаче, до голяма степен се предопределя от „абнормалната“ среда, създадена от политиката на стимули на централните банки по света и ниските лихви.

„Хората автоматично си търсят причини, за да са негативни за пазара. За нас това на практика сочи, че може би са налице възможности, в среда на липса на балансиран дебат относно фундамента“, смята Уилиям Хобс, ръководител на звеното на банката, отговарящо за инвестициите във Великобритания и Европа.

Подобно мнение изразява и главният инвестиционен стратег в Kleinwort Benson – Мохамед Кукайър. „Пазарните върхове са свързани с еуфория, а определено такава липсва в момента. Финансовите оценки са по-високи от средните в исторически план, но подобни очаквания сред инвеститорите не са типични за моменти на формиране на връх. Обикновено при оформяне на връх, се вижда ръст на първичните публични предлагания и сделките по сливания и поглъщания, а оптимизмът относно икономиката е значителен. Това не е средата в която се намираме в момента“, смята Кукайър.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *