петък , януари 19 2018
Начална Страница / Борси / Върна ли се ОПЕК-манията?

Върна ли се ОПЕК-манията?

Петролът добави сериозно към стойността си от 18-ти ноември насам, следствие на увереността на пазара, че страните от ОПЕК могат да понижат производството си. Това напълно логично поставя въпроса „Ще се върне ли отново манията на пазара към решенията на ОПЕК ?“.

И макар петролът да добави над 5% към стойността си, през последните няколко търговски сесии, не всички експерти, са толкова позитивно настроени по отношение на бъдещата политика на ОПЕК.

ОПЕК очаква по-слаб ръст в цената на петрола следващите години

Историята сочи, че ограниченията на картела се спазват в около 30% от случаите. А сериозно предизвикателство, пред единната позиция на ОПЕК, може да е Ирак, който е един от водещите производители в картела.

петрол

Специалистите, се обръщат и към съотношението в което се търгува златото спрямо петрола. То е било 26.1 на 18-ти ноември, докато към 10-ти октомври, достигна ниво от 24.5 пъти, което бе и най-ниската му стойност за тази година.

Когато това съотношение се понижи, то е показател, че инвеститорите се ориентират по-скоро към „защитни позиции“ и бягат от такива, ориентирани към ръст.

Златото се приема като „остров на спасението“ от инвеститорите и обикновено поскъпва в несигурни времена. Това предопредели до голяма степен и понижението в съотношението в средата на октомври, преди президентските избори.

Изборът на Тръмп обаче, накара инвеститорите да повишат оптимизма си и отново да започнат да купуват петрол, с изпреварващи темпове на тези, в които купуваха злато.

В допълнение, поскъпването на петрола се предопредели и от растящите инвестиции към индексните фондове, базирани на цената на петрола – като United States Brent Oil ETF (BNO), the PowerShares DWA Energy Momentum ETF (PXI), DB Crude Oil Double Short ETN (DTO), и iShares US Oil Equipment & Services ETF (IEZ).

По-нататъшната посока в цената на петрола до голяма степен ще продължи да се предопределя от запасите на петрол в САЩ, както и посоката на търговия на долара, в който суровината се търгува, смятат пазарни наблюдатели.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *