събота , януари 20 2018
Начална Страница / Борси / Един паунд равен на един долар до края на годината?

Един паунд равен на един долар до края на годината?

Британският паунд може да сътвори история, като достигне паритет спрямо долара до края на настоящата година. Това прогнозират някои валутни експерти.

Сорос: Един паунд равен на едно евро при BREXIT

Дебатите между анализаторите продължават с пълна сила, като въпросът е ще удържат ли нивата от 1.20-1.30 поевтиняването на паунда спрямо долара.

Според някои анализатори – по-скоро „не“.

forex-british-pound-usd

Същите тези експерти, предричат един паунд да се търгува за един долар до края на тази година, или в началото на следващата.

След гласуването Великобритания да излезе от ЕС в края на миналата седмица, паундът загуби над 12% спрямо долара, преди да възстанови част от загубите. Във вторник британската валута се търгуваше при нива до 30-годишния си минимум.

Сега се спори относно сроковете, в които страната ще се споразумее за условията по излизането си. Според много експерти, преговорите могат да отнемат до две години.

Валутният анализатор Шон Осбърн от Scotiabank, смята, че докато не видим изясняване на условията при които страната ще напусне, може да се очакват по-нататъшни загуби за британската валута.

MW-EQ219_gbpusd_20160627113602_NS

„Смятам, че инвеститорите трябва да са подготвени от риска за по-нататъшно поевтиняване на паунда, което може да се засили сериозно през следващите месеци“, коментира Осбърн.

 

Предвид на това, че излизането на Великобритания е прецедент, трудно е да се прогнозира как ще се търгува паунда през следващите месеци и години. Например за фалита на Lehman бяха необходими месеци, за да се отрази напълно на финансовите пазари.

Доста сходства могат да се открият при графиките на паунда спрямо долара, след напускане на европейския механизъм през 1992 и финансовата криза от 2008 година след фалита на щатската банка. Както се вижда дъната при паунда и в двата случая са достигнати между 100 и 120 дни след ключовите събития.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …