сряда , август 23 2017
Начална Страница / Борси / „Пазарът е счупен“

„Пазарът е счупен“

„Пазарът е счупен“, това е мнението, което трайно се настани на щатските пазари през последните няколко години. Това обаче, като че ли звучи малко странно в среда на непрестанен ръст за водещите световни индикатори, както и близките им до рекорди стойности.

Тръмп: Щатските индекси са балон

Близо десетилетие след кризата, монетарната политика на Фед до голяма степен е факторът който изкривява пазара, според пазарни наблюдатели.

Книгата на известният стратег Мохамед Ел-Ериан, озаглавена „The Only Game In Town“, излязла по-рано през тази година, до голяма степен обяснява защо в среда на слаб икономически ръст и рекордно ниски лихви, цените на акциите са при исторически върхове.

пари

В писмо към клиентите на финансовата институция Citi, ръководителят на звеното за търговия с акции – Мат Кинг, определя няколко причини за нетрадиционното функциониране на пазара.

Монетарната политика до голяма степен стои в основата на това. Всеки на пазара прави едни и същи залози, защото централните банки по света провеждат облекчена монетарна политика и непрестанно повишават стимулите, смята Кинг.

Това прави пазарите, които по дефиниция са двупосочни, на практика еднопосочни в движението си.

Нормално функциониращият пазар е такъв, на който някои инвеститори са „къси“, други са „дълги“, някои са дългосрочни, други са краткосрочни. С други думи, пазар който се движи на цикли и в двете посоки, обяснява Кинг.

Пазар, на който всички инвеститори са принудени да гледат в една и съща посока, на практика е обречен да е „нефункциониращ“. Именно това се наблюдава в момента на щатските пазари, според експертът.

В момента единствено централните банки са доволни от настоящата ситуация. В същото време обаче, те срещат много критика, а предупрежденията от специалисти като Бил Грос и Джордж Сорос, валят с пълна сила.

Въпросът е следния. Инвеститорите не бива да очакват „логично поведение“, на пазар който не работи според пазарните принципи. Така, че да знаете, че сте предупредени…

Провери също

диверсификация

Как да подберете подходящия за вас индексен фонд?

Както вече споменахме не веднъж, инвестирането в индексни фондове, би следвало да се предпочита от …

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *