четвъртък , декември 14 2017
Начална Страница / Борси / „Пазарът е счупен“

„Пазарът е счупен“

„Пазарът е счупен“, това е мнението, което трайно се настани на щатските пазари през последните няколко години. Това обаче, като че ли звучи малко странно в среда на непрестанен ръст за водещите световни индикатори, както и близките им до рекорди стойности.

Тръмп: Щатските индекси са балон

Близо десетилетие след кризата, монетарната политика на Фед до голяма степен е факторът който изкривява пазара, според пазарни наблюдатели.

Книгата на известният стратег Мохамед Ел-Ериан, озаглавена „The Only Game In Town“, излязла по-рано през тази година, до голяма степен обяснява защо в среда на слаб икономически ръст и рекордно ниски лихви, цените на акциите са при исторически върхове.

пари

В писмо към клиентите на финансовата институция Citi, ръководителят на звеното за търговия с акции – Мат Кинг, определя няколко причини за нетрадиционното функциониране на пазара.

Монетарната политика до голяма степен стои в основата на това. Всеки на пазара прави едни и същи залози, защото централните банки по света провеждат облекчена монетарна политика и непрестанно повишават стимулите, смята Кинг.

Това прави пазарите, които по дефиниция са двупосочни, на практика еднопосочни в движението си.

Нормално функциониращият пазар е такъв, на който някои инвеститори са „къси“, други са „дълги“, някои са дългосрочни, други са краткосрочни. С други думи, пазар който се движи на цикли и в двете посоки, обяснява Кинг.

Пазар, на който всички инвеститори са принудени да гледат в една и съща посока, на практика е обречен да е „нефункциониращ“. Именно това се наблюдава в момента на щатските пазари, според експертът.

В момента единствено централните банки са доволни от настоящата ситуация. В същото време обаче, те срещат много критика, а предупрежденията от специалисти като Бил Грос и Джордж Сорос, валят с пълна сила.

Въпросът е следния. Инвеститорите не бива да очакват „логично поведение“, на пазар който не работи според пазарните принципи. Така, че да знаете, че сте предупредени…

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *