сряда , декември 13 2017
Начална Страница / Борси / Пет мита за подсигуряването на старините в САЩ

Пет мита за подсигуряването на старините в САЩ

Има много митове за пенсионирането, които могат да ви насочат в грешна посока по отношение на процеса на подсигуряване на старините ви. Ето някои от тях, дадени от специалистите от консултантската компания State Street Global Advisors (SSGA).

И макар те да се базират въз основа на мнението на американци на възраст между 22 и 50 години, можем да се поучим от тях.

За съжаление аналогията между американските спестители и българските не е по особено позитивно направление и се отнася до ниската степен на спестявания за старини. Например един от трима американци не са спестили нищо за пенсионна възраст, а цели 56% имат спестявания под 10 000 долара. Едва ли статистиката в България е по-добра от тази.

Ето и пет от най-разпространените мита по отношение на подсигуряването на старините в САЩ:

1. Хората ще са излишни в процеса

Вече има приложения за всичко. Не са новост и такива, които обещават да се погрижат за пенсионните ви спестявания. По отношение на спестовните схеми, все повече се налага мнението, че човешкият фактор ще бъде елиминиран с годините. Проучването на SSGA обаче, открива нещо съвсем различно.

Над половината или 59% от работещите на възраст между 22 и 25 години (технологичното поколение) “искат да имат човек, с който да се срещат поне веднъж годишно“, който да ги информира за състоянието на пенсионните им спестявания.

Изненадващо едва 38% от хората на възраст между 45 и 50 години имат подобно изискване.

2. Младите не смятат, че е важно да мислят за „златните си години“.

youn gpeople

Противно на всеобщото схващане, че младите живеят в домовете на техните родители и са безгрижни по отношение на кариерното си израстване, харчейки всичко, което имат през своите iPhone-и, оказва се, че те са доста по запознати по отношение на финансовото планиране.

Според проучването, осемдесет и осем процента от хората на възраст между 18 и тридесет и пет години смятат, че е важно да започне да се спестява по-рано за нормалното съществуване след пенсия. Това е с два процентни пункта над хората на възраст между 45 и 50 години.

Подобно заключение е направено и от проучване във Facebook. Според него 86% от младите твърдят, че пестят пари, докато според 46% критерий за финансов успех е да останат без дългове.

Определено за това мнение до голяма степен имат и медиите, както и пенсионните фондове, които отделят много усилия в тази насока. Нещо, от което спокойно можем да се поучим и у нас, където със сигурност процентите са далеч по-различни.

3. Времето лекува всички рани

Изминаха доста години от тежката финансова криза, съпоставима по размери с тази от Великата депресия. Въпреки това обаче, кризата остава своята дълбока следа във всички. Над половината от младите (54%) признават, че техните родители са повлияни в инвестиционните си решения след кризата. Тази стойност се повишава до 60% при хората на възраст между 33 и 39 години.

времето лекува

Пазарната волатилност обаче, е част от инвестиционният процес. Въпреки наличието й, не бива да я оставяме тя да диктува бъдещите ни действия. И макар всички да осъзнават това, по -трудно е да се направи, отколкото да се съгласим с тази теза.

Този проблем определено можем да кажем, че съществува с пълна сила и у нас… За съжаление хората масово започнаха да се включват в пазара, малко преди формирането на пазарен пик през 2007-ма година. Рязката обезценка от близо 90% само в рамките на две години отказаха инвеститорите и те едва ли ще се върнат скоро към пазара.

Това обаче, би било огромна грешка, предвид на факта, че в дългосрочен план ще има инвестиционен клас, който да бие по доходност фондовите пазари. А доходността, както не веднъж сме споменавали, е критична за постигането на дългосрочните инвестиционни цели.

4. Задължение на работодателите е да „образоват“ служителите са по върпосите за пенсионното подсигуряване

Работодателите плащат на работещите за тях трудово възнаграждение. От там нататък въпрос на социална политика е дали ще се опитват да повишават „пенсионната и финансова култура“ на работещите. В никакъв случай обаче, това не е тяхно задължение.

работодател

Както не е задължение и на работодателите у нас. Разбира се големите и социално-отговорните компании, могат да започнат да мислят в тази насока, което някой ден със сигурност ще се оцени от техните служители. Надеждите обаче са малки, предвид на факта, че дори пенсионните дружества полагат малко усилия, за да популяризират бизнеса си, с подходящи медийни изяви…

Казано по друг начин „всеки трябва да се спасява“ поединично. Информация в интернет има много, така че при желание и малко усилия, всеки може да започне да се грижи за бъдещото си пенсиониране.

5. Всеки се нуждае от значително финансово образование за основа

Образователната система в САЩ, както и тази у нас, се представя слабо по отношение на изграждането на добра финансова култура. Въпреки това обаче, 60% от американците имат кредитна карта, което е сред най-високият процент в света. Опитът, е добър учител.

Не е нужно всеки да има базово финансово образование, за да разбере какво трябва да прави, за да подсигури старините си. Изследване на SSGA открива че 46% от младите знаят, че това да инвестират в една акция, носи след себе си по-голям риск, отколкото да инвестират във взаимен фонд. Тази стойност скача до 77% за хората на възраст над 45 години.

Така, че не се страхувайте да четете и да се интересувате относно това, как сами да се погрижите за старините си. Всъщност много е вероятно вие да се справите по-добре в това начинание от професионални мениджъри, ако следвате правилни съвети. Причината – ще сте по-малко самоуверен от „финансовите експерти“, основната част от които срещат затруднения да бият пазарната доходност.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …