петък , декември 15 2017
Начална Страница / Борси / Пет неща, които да гледате при срещата на Фед

Пет неща, които да гледате при срещата на Фед

Днес се очаква решението на Комитета по Отворена Парична Политика относно лихвите. И докато решението на резерва този път е очаквано от почти 100% от пазара, инвеститорите ще насочат своето внимание в много по-голяма степен върху това, какво ще каже Йелън.

Какво ще направи Фед при следващата рецесия?

Ето и пет неща, които да следите в изказването на Йелън, след потенциалното повишение на лихвите, които могат да повлияят на валутите и фондовите пазари:

Фед се очаква да повиши лихвите с 25 базисни пункта, едва за трети път, през последните 10 години. Това ще се предопредели от прогреса по пътя към двете цели, поставени от резерва – пълна заетост и инфлация до 2%. В допълнение, решението най-вероятно ще се предопредели и от очакванията на пазара, да видим такова, което да посочи, че щатската икономика се движи в правилната посока. В тази насока, пазарните участници ще следят за това как Фед приема пазара на труда и инфлацията.

джанет йелън

Решението на резерва най-вероятно ще се предопредели от доброто представяне на пазара на труда. Безработицата в САЩ се понижи до състояние на почти „пълна заетост“, в среда на стабилно създаване на нови работни места. Що се отнася до инфлацията, налице са признаци за нейното ускорение.

Много е вероятно Йелън да загатне за няколко повишения на лихвите през тази година. Все още пазарните участници нямат единна позиция относно това колко повишения ще видим през 2017-та година. Масовите очаквания са за две подобни действия, така че всяко изказване, което да намекне за потенциални повече увеличения в лихвите, може сериозно да въздейства на пазара.

Фед най-вероятно ще усеща във все по-голяма степен натиск към повишение на лихвите от потенциалните политики на новоизбрания президент Тръмп, който гравитира към повишаване на бюджетните разходи и намаляване на данъците.

Много е вероятно Фед да е уклончив по отношение на бъдещите си действия, в очакване на повече яснота относно бъдещите политики на Тръмп. Резервът обаче, едва ли ще гледа да се отклонява особено много в тона си за в бъдеще, от казваното при предходните си заседания.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *