вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Борси / Пет типа акции, които да избягвате

Пет типа акции, които да избягвате

Правило номер едно, за да сте по-добър инвеститор е – никога не губете пари на фондовите пазари…

Да защитите капитала си, е най-важното и критично правило за дългосрочния ви успех. В крайна сметка няма как да трупате сложна лихва върху средства, които вече са изчезнали.

По пътя към постигането на тази цел е добре да избягвате пет типа акции, които обикновено носят големи загуби след себе си. Ето ги и тях:

1. Скъпите акции

Може да се каже, че повечето от големите и качествени бизнеси, членове на широкия щатски индекс S&P 500, са скъпи в момента според историческите стандарти. И това няма как да е по-различно, предвид на рекордните стойности на широкия индикатор.

През 2015-та година широкият индекс регистрира печалба от 117 долара, което бе с 6% под средните очаквания. Хеджфонд-мениджърът Дейвид Айнхорн, заяви в писмо към клиентите си, че печалбите на компонентите от широкия индекс не са толкова „прекрасни“, колкото се е очаквало.

2. Компании спрели ръста си, в проблемни сектори

Ресторантьорският бизнес е сред най-лошите за инвеститорите. Това е труден сектор… Много от веригите са попаднали в ценова война, като започват да намаляват броя на ресторантите си. В допълнение акциите им са доста скъпо оценени. Като пример може да се посочи Buffalo Wild Wings (BWLD), която се търгува при съотношение цена-печалба от 20.

oil

Повечето компании от петролния сектор, също влизат в тази категория. Спадът в цената на петрола, прекрати ръста на печалбите им и заплаши дивидентите им в голяма степен.

3. Финансово-инженерни схеми, които губят енерция

Когато лихвите са ниски, този тип компании привличат погледа на инвеститорите и се развиват много добре. Те заемат големи суми пари, за да разширяват бизнеса си и да възнаграждават по този начин инвеститорите.

Когато лихвите започват да се повишават обаче, какъвто е моментът сега, този род компании не могат ефективно да осъществяват и да печелят от дейността си.

4. Краят на спекулативни трендове

Такъв тип трендове се появява, когато група компании от определен сектор регистрира изключителен ръст в цените на акциите си, въз основа на някаква новост, или уникалност на групата.

tech

Пример за такъв тренд бе „технологичният балон“, когато технологичните компании поскъпнаха повсеместно, до не особено разумни нива.

5. Евтини „боклуци“

Това правило като цяло може да се имплементира за акции, които се търгуват под 1 долар. Светът на евтините акции е мястото, където масовите инвеститори често се провалят. В търсене на следващата компания, която да поскъпне 10 пъти, те често попадат на нискокачествени компании без перспектива, или такива, които изчезват с течение на времето.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …