понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Борси / Петролът е на път към най-доброто си представяне от 2009 г.

Петролът е на път към най-доброто си представяне от 2009 г.

Изминаващата си вече 2016-та година, бе изключително добра за инвеститорите в петрол. Всъщност, цената на петрола е на път към най-доброто си повишение от 2009-та година насам.

Петролът при 17-месечен връх

Щатският суров петрол добави около 46% през годината, докато ръстът на брента, бе дори още по-забележителен – в размер на над 53%.

Поскъпването на петрола е най-голямото от 2009-та година, когато брентът добави 71% към стойността си, а щатският суров петрол се повиши със 78%.

петрол

До голяма степен поскъпването на петрола се предопредели от производствените съкращения, дошли от водещите световни производители от ОПЕК, с „благословията“ и на Русия.

Пазарните участници неглижираха ръста на запасите на петрол в САЩ, като фактор, който да въздейства на цената на суровината. Запасите на петрол, в най-големия му световен потребител, се повишаваха почти през цялата година, до нови и нови рекордни стойности.

Според пазарните експерти, от тук нататък, инвеститорите могат да насочат в малко по-голяма степен вниманието си към щатския суров петрол, в сравнение с брента.

Прогнозите са за по-нататъшен плавен ръст в цената на петрола към 60 долара за барел до края на следващата година, според средните очаквания на специалистите.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *