четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Борси / Петролът изригна, след споразумението на ОПЕК

Петролът изригна, след споразумението на ОПЕК

Цената на петрола сорт брент, добави 6.3% вчера, до нива от 49.44 долара за барел, след новината, че ОПЕК е достигнал до споразумение да ограничи производството си от ноември. Ръст отбеляза и щатския суров петрол от 4.8% до 46.82 долара за барел.

Поскъпването на петрола инициира повишение и при акциите на петролните компании, като тези на BP добавиха 3.7% към стойността си, докато тези на Exxon Mobil нараснаха с 4.1%.

S&P 500 ли е прекалено скъп, или петролът е много евтин?

В допълнение ръст отбелязаха и валутите на богатите на петрол страни. Руската рубла добави 1.1% спрямо долара до 63.15 рубли за долар, а норвежката крона поскъпна с 0.8% до 8.0466 крони за долар.

петрол

„ОПЕК се споразумяха вчера да ограничат производството си до ниво от 32.5 милиона барела на ден, спрямо настоящото производство от 33.24 милиона барела“, коментираха двама представители на ОПЕК, пред финансовото издание Reuters.

„Един от източниците твърди, че веднъж достигнато споразумение сред страните от ОПЕК, ще се търси подкрепа и на другите производители извън границите на картела“, се казва още в статията на финансовото издание.

Решението е било следствие на разгорещени дебати от членовете на ОПЕК, по време на срещата им в Алжир, като ниската цена на петрола носи сериозно негативи за икономиките на много от тях.

В същото време споразумението изненада пазарните участници, които не очакваха достигане на единна позиция от страните членки.

Промяната в позицията на Саудитска Арабия, до голяма степен бе в основата на достигнатото споразумение. То стана реалност само шест месеца, след като на поста енергиен министър на кралството застана Кхалид Ал-Фалих.

„Саудитска Арабия иска по-висока цена на петрола“, коментира Амрита Сен, главен петролен анализатор в Energy Aspects в Лондон.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *