четвъртък , март 30 2017
Начална Страница / Борси / Петролът при 17-месечен връх

Петролът при 17-месечен връх

Петролът приключи миналата седмица при 17-месечен връх, преди коледните и новогодишните празници.

Фючърсите на брента с най-близка доставка, приключиха с повишение от 0.2% до 55.16 долара, докато тези на щатския суров петрол, добавиха 0.1% до 53.02 долара за барел. Това бе най-високата стойност на суровината от юли 2015-та година насам.

Петролът поевтинява, природният газ поскъпва

В допълнение, петролът поскъпна за шести пореден ден в петък, което бе най-дългата му печеливша серия от август насам. Черното злато поскъпна в пет от последните шест седмици, като от средата на ноември до момента, суровината добави цели 22% към стойността си.

петрол

В основата на поскъпването на петрола, продължава да е решението на ОПЕК да ограничи производството си.

„Движението на петрола в петък, стана реалност при изключително слаб търгуван обем“, коментира Фил Дейвис, управляващ партньор в PSW Investments. „Това обаче, бе достатъчно на суровината да регистрира нов 17-месечен връх. Намираме се в момента с максимално добри очаквания за суровината, след приетите ограничения от страна на ОПЕК“, допълва още експертът.

Решението на картела е за намаляване на производство с 1.8 милиона барела на ден, което влиза в сила от първи януари на следващата година.

Все още част от пазарните наблюдатели обаче, не са убедени, че ОПЕК ще успее да достигне заложения обем. Докато страни като Саудитска Арабия и Ирак потвърдиха, че производството им ще бъда съкратено, в съответствие с достигнатото споразумение, други производители, като Либия и Нигерия се очаква да се разграничат от него.

Друг фактор, който може да натежи над предлагането, е обявеното намерение от Саудитска Арабия да повиши цената на бензина в страната, следствие на ограничаване на държавните субсидии за ползване на евтино гориво. Това може да ограничи потреблението в страната и на практика да доведе до по-голям износ на петрол от страната.

Провери също

предизвикателна среда

GS занижи оценката си за щатските пазари

Стратезите от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs занижиха пазарната си оценка за щатските индекси за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *