неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Борси / Петролът при 17-месечен връх

Петролът при 17-месечен връх

Петролът приключи миналата седмица при 17-месечен връх, преди коледните и новогодишните празници.

Фючърсите на брента с най-близка доставка, приключиха с повишение от 0.2% до 55.16 долара, докато тези на щатския суров петрол, добавиха 0.1% до 53.02 долара за барел. Това бе най-високата стойност на суровината от юли 2015-та година насам.

Петролът поевтинява, природният газ поскъпва

В допълнение, петролът поскъпна за шести пореден ден в петък, което бе най-дългата му печеливша серия от август насам. Черното злато поскъпна в пет от последните шест седмици, като от средата на ноември до момента, суровината добави цели 22% към стойността си.

петрол

В основата на поскъпването на петрола, продължава да е решението на ОПЕК да ограничи производството си.

„Движението на петрола в петък, стана реалност при изключително слаб търгуван обем“, коментира Фил Дейвис, управляващ партньор в PSW Investments. „Това обаче, бе достатъчно на суровината да регистрира нов 17-месечен връх. Намираме се в момента с максимално добри очаквания за суровината, след приетите ограничения от страна на ОПЕК“, допълва още експертът.

Решението на картела е за намаляване на производство с 1.8 милиона барела на ден, което влиза в сила от първи януари на следващата година.

Все още част от пазарните наблюдатели обаче, не са убедени, че ОПЕК ще успее да достигне заложения обем. Докато страни като Саудитска Арабия и Ирак потвърдиха, че производството им ще бъда съкратено, в съответствие с достигнатото споразумение, други производители, като Либия и Нигерия се очаква да се разграничат от него.

Друг фактор, който може да натежи над предлагането, е обявеното намерение от Саудитска Арабия да повиши цената на бензина в страната, следствие на ограничаване на държавните субсидии за ползване на евтино гориво. Това може да ограничи потреблението в страната и на практика да доведе до по-голям износ на петрол от страната.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *