неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Борси / Това е причината щатските индекси да не падат…

Това е причината щатските индекси да не падат…

Водещите щатски индекси се търгуват с минимално повишение за тази година. Според експертите от инвестиционната банка Goldman Sachs обаче, те са достигнали потенциала си.

Вижте още: Как да инвестирате като Уорън Бъфет?

„След единадесет процента спад от началото на годината водещите индекси се възстановиха с близо 14% и към момента широкия S&P 500 е с повишение от близо 2% от началото на годината“, коментира Дейвид Костин, ръководител на отдела за търговия с акции в GS. “Много е вероятно това да е всичко, по отношение на ръста, като затвърждаваме прогнозата си за ниво от 2100 пункта до края на годината“ , допълва още специалистът.

Три са основните предизвикателства за фондовите пазари, според анализаторите на щатската инвестиционна банка – разнопосочните резултати от щатските компании, „слабият“ ръст на БВП и високите финансови оценки на компаниите.

спад пазар

Тези три фактора, ограничават инвеститорите от това да наливат пари в щатски акции, според Тобайас Левковиц, анализатор в Citi. Основен проблем за по-нататъшното повишение на пазара е “липсата на катализатор“, според анализатора.

И макар и пазарът да не расте, за радост на инвеститорите той и не пада, а причината за това е една – обратните изкупувания от страна на щатските компании.

„Обратните изкупувания на водещите щатски компании са основна сила, подкрепящи индексите.Очакваме брутните обратни изкупувания на компаниите от S&P 500 да се повишат със 7% за тази година до 600 милиарда долара“, се казва в анализ на GS.

Големите компании са похарчили 122 милиарда долара за собствени акции до 18-ти април. И макар това да е спад спрямо средствата от 257 милиарда долара през същия период на миналата година, сумата се очаква да навакса през втората половина на годината.

Към момента са налице неуползотворени гласувани суми за обратни изкупувания в размер на 210 милиарда долара, които ще се прибавят към новоприеманите програми.

Компаниите са открили, че инвестициите в собствените им акции, са много по-добър вариант за регистриране на капиталови печалби, в среда на изключително ниска възвръщаемост.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …