петък , януари 19 2018
Начална Страница / Борси / Развиващите се пазари с най-голям седмичен ръст от юли

Развиващите се пазари с най-голям седмичен ръст от юли

Акциите на развиващите се пазари, се насочват към най-голямото си седмично повишение от юли насам, следствие на спекулациите, че централните банки по света ще продължат със стимулиращите си монетарни политики. Това се очаква да повиши търсенето на рискови активи и по-голяма доходност, според пазарни наблюдатели.

Защо Фед не повиши лихвите?

Индексите на страни от Аржентина, до Турция и Мексико се повишиха с поне 4% през тази седмица, в която всички погледи бяха отправени към решението на Фед относно лихвите в сряда. Въздържането на резерва да повиши лихвите пък, имаше изключително благотворно въздействие върху пазарите.

чудо БФБ

Силно повишение отбелязаха и валутите на развиващите се пазари. Всички, с изключение на три, от валутите на 21-те основни развиващи се пазара поскъпнаха спрямо долара. С най-голямо повишение се отличи южноафриканският ранд.

Индексът следящ представянето на валутите на развиващите се страни – MSCI Emerging Markets Currency Index добави 1.2% към стойността си през тази седмица.

“Едва ли Фед ще предприеме агресивни мерки в настоящата икономическа среда, което означава, че средата все още е подходяща за акциите“, коментира Дани Уонг Менг, изпълнителен директор на Areca Capital Sdn., цитиран от CNBC. “Развиващите се пазари, чакат за следващия сигнал за повишение, който може да дойде по направление на възстановяване в ръста на печалбите“, допълва още Менг.

Индексът MSCI Emerging Markets Index се повиши с 3.9% през тази седмица, или най-много за седмица от периода, приключил на 15-ти юли. Днес показателя загуби минималните 0.1% от стойността си.

От началото на годината индексът се е повишил с 16%, изпреварвайки представянето на показателя следящ световните борси в лицето на MSCI World Index, нараснал с 4.5%.

В допълнение към Фед през тази седмица, индонезийската банка понижи лихвите за пети път през тази година.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *