събота , януари 20 2018
Начална Страница / Борси / Само три страни повишават златните си резерви тази година

Само три страни повишават златните си резерви тази година

Централните банки, традиционно са сред най-големите купувачи на злато и в тази насока, когато купуват допринасят за поскъпването на метала. Лошото представяне на метала обаче, може и да има нещо общо с новоизнесена информация…

Златото с най-голямата си загуба от три години

Само три централни банки повишават златните си резерви през тази година, което е доста нетрадиционно.

И това са централните банки на Русия, Китай и Казахстан, според данни на Citi Analyst Nell Agate.

инвестиционни алтернативи

В писмо към клиентите си, финансовата институция коментира, че покупките на злато от страна на централните банки остава доста слабо и най-вероятно ще продължи в същия дух до края на годината.

„Докато негативните лихви и ниските лихви по държавните облигации, могат да са ключови фактори за притока на инвеститорски средства към златото, предвид на малкото възможности за това инвеститорите да се скрият някъде в среда на волатилни пазари, слабите покупки от страна на централните банки най-вероятно ще продължат“, се казва в анализ на Agate.

Защо в злато?

Наистина се изисква конкретен анализ на всяка централна банка и нейната политика, за да се определят причините да не се купува злато, след най-силния старт за метала от 1980-та година, сочи още анализа.

Например икономическата криза във Венецуела, направи така, че централната банка да намали златните си резерви до рекорден минимум.

В допълнение, слабото търсене на злато в Индия, един от най-големите му купувачи, заради повишени данъци, са друг фактор, предопределящ слабото търсене там.

Традиционно централните банки купуват метала, за да диверсифицират другите си активи и най-вече валутните си резерви.

Инвеститорите обаче, са склонни да копират действията на централните финансови институции и да не купуват в периоди, когато последните се въздържат от подобни действия.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *