сряда , март 29 2017
Начална Страница / Борси / Само три страни повишават златните си резерви тази година

Само три страни повишават златните си резерви тази година

Централните банки, традиционно са сред най-големите купувачи на злато и в тази насока, когато купуват допринасят за поскъпването на метала. Лошото представяне на метала обаче, може и да има нещо общо с новоизнесена информация…

Златото с най-голямата си загуба от три години

Само три централни банки повишават златните си резерви през тази година, което е доста нетрадиционно.

И това са централните банки на Русия, Китай и Казахстан, според данни на Citi Analyst Nell Agate.

инвестиционни алтернативи

В писмо към клиентите си, финансовата институция коментира, че покупките на злато от страна на централните банки остава доста слабо и най-вероятно ще продължи в същия дух до края на годината.

„Докато негативните лихви и ниските лихви по държавните облигации, могат да са ключови фактори за притока на инвеститорски средства към златото, предвид на малкото възможности за това инвеститорите да се скрият някъде в среда на волатилни пазари, слабите покупки от страна на централните банки най-вероятно ще продължат“, се казва в анализ на Agate.

Защо в злато?

Наистина се изисква конкретен анализ на всяка централна банка и нейната политика, за да се определят причините да не се купува злато, след най-силния старт за метала от 1980-та година, сочи още анализа.

Например икономическата криза във Венецуела, направи така, че централната банка да намали златните си резерви до рекорден минимум.

В допълнение, слабото търсене на злато в Индия, един от най-големите му купувачи, заради повишени данъци, са друг фактор, предопределящ слабото търсене там.

Традиционно централните банки купуват метала, за да диверсифицират другите си активи и най-вече валутните си резерви.

Инвеститорите обаче, са склонни да копират действията на централните финансови институции и да не купуват в периоди, когато последните се въздържат от подобни действия.

Провери също

фед

Пет неща, които да гледате при срещата на Фед

Днес се очаква решението на Комитета по Отворена Парична Политика относно лихвите. И докато решението на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *