неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Борси / Съотношението злато-сребро се връща към средните си стойности, какво означава това?

Съотношението злато-сребро се връща към средните си стойности, какво означава това?

Помните ли когато алармирахме, че връзката между среброто и златото е сериозно нарушена и предоставя добри възможности за арбитраж? Е, това вече се случи…

След като в началото на тази година златото се търгуваше за около 77 унции сребро, а към края на февруари – това съотношение достигна над 83, към днешна дата вече е 66.5 унции.

Време е да се скъсява златото, но срещу платината и среброто

Цената на златото е при нива от около 1 357 долара за унция, докато тази на среброто – около 20.4 долара за унция.

Това е най-ниското ниво на съотношението, в което се търгува златото спрямо среброто от септември на 2014-та година.

Дори въпреки понижението обаче, съотношението остава над средните в исторически план норми, при около 61 през последните двадесет години. За последните пет години пък това съотношение е 63.

съотношение злато сребро

Интересен до голяма степен е фактът, че според някои анализатори, степента в която златото е по-скъпо от среброто, може да предрича посоката на фондовите пазари.

Лари Макдоналд, автор на бюлетина „Bear Traps Report“ посочва, че съотношението между златото и среброто се понижи през 2011-та година, точно преди лятната корекция на индексите.

„Това съотношение наистина е обект на истински спекулации и едно от тези, които наблюдаваме за наличието на системен риск и предупреждение за пазарите“, коментира Макдоналд.

Не всички специалисти обаче, приемат това като тревожен сигнал. Според друг експерт, Ари Уалд от Oppenheimer, всеки път от 1998-ма година насам, когато среброто се е представяло по-добре от златото, през следващите 12 месеца S&P 500 се е повишавал средно с 11.5%.

За сравнение, в ситуациите при които златото се е представяло по-добре от среброто, широкият индекс се е повишавал само с 6.5% на годишна база.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …