петък , януари 19 2018
Начална Страница / Борси / Тази корелация определя движението на щатските индекси

Тази корелация определя движението на щатските индекси

Дори и въпреки факта, че лихвите по щатските държавни облигации достигнаха рекордни минимуми вчера, акциите някак си успяха да се представят сравнително добре. Това е изключително странно, предвид на връзката между представянето на двата инвестиционни класа активи през тази година, коментират пазарни специалисти.

Т. Дуайър: Ръст между 15 и 20% за щатските индекси в следващата година

През първата половина на настоящата година дневните движения на широкия индекс S&P 500 и лихвите по 10-годишните облигации са с корелация от 0.6, което сочи доста силната връзка между двата актива.

В допълнение корелацията между двата актива може да се каже, че се повиши драматично през последните няколко години. В края на 2013-та година, на практика тази корелация бе отрицателна, което означава, че двата актива са се движили в противоположна посока.

sp_yield_correlation

За сравнение корелацията между широкия щатски индекс и петрола, която се сочи като доста значима от пазарните специалисти, е при ниво от 0.5 през тази година.

Голямата връзка между лихвите по облигациите и акциите, се предопределя от очакванията на пазара. С нарастването на несигурността, инвеститорите се насочват към покупка на държавни облигации в търсене на „спасение“ от волатилността на фондовите пазари. Това от своя страна повишава цените на облигациите и съответно намалява лихвите им.

За съжаление на инвеститорите, настоящата година е изпълнена със събития, които притесняват инвеститорите. Като се започне от Китай и се премине към излизането на Великобритания от ЕС.

Гответе се за срив на щатските индекси, или поне минимална доходност

Над инвеститорите тежат и опасенията относно това кога Фед ще започне да повишава лихвите. И докато след референдума във Великобритания очакванията това да се случи през тази година сериозно намаляха, всички по-добри данни за щатската икономика ще връщат темата отново на дневен ред.

Връзката между лихвите и акциите обаче, трябва ако не друго, то поне да накара инвеститорите сериозно да се замислят.

Според традиционните икономически теории, акциите би следвало да скачат при понижение на лихвите по държавните облигации, защото инвеститорите се насочват да търсят по-висока доходност.

Понижението на акциите при спад на лихвите обаче означава, че очакванията са крайно песимистични, свързани с фондовите пазари. И докато това може да е сериозен обект за притеснение за инвеститорите и да се материализира в масирани разпродажби, при паника, то може да се приеме и като контраиндикатор, че предстои ръст за щатските пазари.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …