вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Борси / Щатският пазар е скъп, но може да стане и още по-скъп

Щатският пазар е скъп, но може да стане и още по-скъп

Повечето от пазарните експерти предупреждават, че щатските акции са скъпи. Това обаче, не им пречи да станат и по-скъпи, според Джонатан Голъб, от RBC.

Съотношението цена-печалба на широкия щатски индекс S&P 500 се повиши с над 80% през последните пет години, нараствайки от 10.5 на над 19. Не е изненада, че това увеличение кара много от инвеститорите да се опасяват за бъдещата посока на индексите и перспективите пред „бичия“ пазар.

Нови исторически рекорди за трите водещи щатски индекси

Въпреки повишението на финансовото съотношение, компаниите са станали много по-ефективни, обяснява Голъб. В момента те генерират 20% повече „парични потоци“ за всеки долар от печалбите си.

таймиране

В допълнение, връщания на инвеститорите капитал – под формата на дивиденти и програми за обратно изкупуване на акции, е при ниво от 4.7%, или над средното за последните 20 години от 4.4%, допълва още анализаторът. С други думи, акциите са евтини на база на този показател, в сравнение с останалите инвестиционни алтернативи и в среда на рекордно ниски лихви, смята Голъб.

Трябва да се отбележи и фактът, че в момента волатилността е с 40% под средната. „Това би следвало да рефлектира в подобно намаление на рисковата премия залагана в нивата на търговия на акциите“, според експерта.

Като цяло акциите имат тенденция да се търгуват от ниски към високи финансови съотношения и обратно за много дълги периоди от време. При положение, че финансовите съотношения не са толкова далеч от средните си нива, то можем да видим по-нататъшното им повишение, смята още анализаторът.

Все още са малко и секторите с „неразумно високи оценки“. И докато оценките в енергийния сектор са високи в момента, заради ниската цена на петрола, то дори и там те все още не са неразумни, смята още Голъб.

Провери също

злато

Златото ще поскъпва през 2017 година

Златото ще поскъпне през тази година, въпреки перспективите за нарастване на физическото предлагане на метала, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *