събота , ноември 18 2017
Начална Страница / Борси / Щатският пазар е скъп, но може да стане и още по-скъп

Щатският пазар е скъп, но може да стане и още по-скъп

Повечето от пазарните експерти предупреждават, че щатските акции са скъпи. Това обаче, не им пречи да станат и по-скъпи, според Джонатан Голъб, от RBC.

Съотношението цена-печалба на широкия щатски индекс S&P 500 се повиши с над 80% през последните пет години, нараствайки от 10.5 на над 19. Не е изненада, че това увеличение кара много от инвеститорите да се опасяват за бъдещата посока на индексите и перспективите пред „бичия“ пазар.

Нови исторически рекорди за трите водещи щатски индекси

Въпреки повишението на финансовото съотношение, компаниите са станали много по-ефективни, обяснява Голъб. В момента те генерират 20% повече „парични потоци“ за всеки долар от печалбите си.

таймиране

В допълнение, връщания на инвеститорите капитал – под формата на дивиденти и програми за обратно изкупуване на акции, е при ниво от 4.7%, или над средното за последните 20 години от 4.4%, допълва още анализаторът. С други думи, акциите са евтини на база на този показател, в сравнение с останалите инвестиционни алтернативи и в среда на рекордно ниски лихви, смята Голъб.

Трябва да се отбележи и фактът, че в момента волатилността е с 40% под средната. „Това би следвало да рефлектира в подобно намаление на рисковата премия залагана в нивата на търговия на акциите“, според експерта.

Като цяло акциите имат тенденция да се търгуват от ниски към високи финансови съотношения и обратно за много дълги периоди от време. При положение, че финансовите съотношения не са толкова далеч от средните си нива, то можем да видим по-нататъшното им повишение, смята още анализаторът.

Все още са малко и секторите с „неразумно високи оценки“. И докато оценките в енергийния сектор са високи в момента, заради ниската цена на петрола, то дори и там те все още не са неразумни, смята още Голъб.

Провери също

диверсификация

Как да подберете подходящия за вас индексен фонд?

Както вече споменахме не веднъж, инвестирането в индексни фондове, би следвало да се предпочита от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *