неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Борси / Ще поскъпва ли петролът през 2017-та година?

Ще поскъпва ли петролът през 2017-та година?

В публикуван доклад в края на миналата седмица, експертите на най-голямата немска банка – Deutsche Bank, се опитват да отговорят на въпроса – „Ще поскъпва ли петролът през следващата година?“.

Краткият отговор, според специалистите на немската банка, е не…

Петролът изригна преди срещата на ОПЕК

Според експертите на DB, налице са „много предизвикателства пред цената на петрола“ през следващата година, които ще държат цените на щатския суров петрол и брента, в диапазона между 50 и 55 долара за барел.

Прогнозите са, че политиките на Тръмп, най-вероятно ще инициират ускоряване на ръста на щатската икономика, следствие на намаляване на данъците и стимулиране на пазара на труда, но това няма да доведе до по-нататъшен ръст в цената на петрола.

петрол

Според главният експерт на банката – Дейвид Бианко, енергийните и индустриалните компании са доста надценени, което ще ограничи ръста им през следващата година.

„… опасяваме се, че енергийните акции могат да повторят спада си от 2016-та година. Ако търговските политики на САЩ се насочат към протекционизъм, в което дълбоко се съмняваме, това ще нарани търговските отношенията на щатските индустриални компании с останалите страни по света. Особено силно, от тази тенденция, се очаква да бъдат засегнати автомобилните производители и производителите на суровини. Съотношение цена-прогнозирана печалба за енергийния сектор, в размер на 16, е справедливо. Пазарът се търгува при възприятия за възстановяване на печалбите на енергийните компании от 90 милиарда долара, за което според нас ще са нужни цени на петрола от 75 долара. Едва ли ще станем свидетели на възстановяване на средната цена на петрола до нивата й от 2005-2015-та година, при ниво от 80 долара. Това означава, че финансовите оценки на компаниите от енергийния сектор са доста щедри в момента“, коментира Бианко, в анализ на банката до клиентите й.

През изминалата седмица и други инвестиционни банки, сред които Morgan Stanley и Goldman Sachs, изразиха опасения, че цената на петрола може да разочарова инвеститорите през следващата година. Петролът поскъпна с около 10% през последния месец, като основна част от ръста се случи, след решението на ОПЕК да намали производството си.

Петролът добави близо 1% към стойността си в края на миналата седмица.

Провери също

петрол

Акциите на Seadrill поевтиняха с над 50% – защо това е голяма новина?

Чували ли сте за компанията Seadrill Ltd. Това е норвежка офшорна дрилинг компания, контролирана от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *